Az alkotmánybíróság immár teljes létszámmal működhet

Zuzana Čaputová államfő csütörtökön, október 10-én kinevezte a Szlovák Köztársaság Alkotmánybíróságának hiányzó bíráit. Az új alkotmánybírók: Libor Duľa, Ladislav Duditš, Peter Straka, Miloš Maďar, Martin Vernarský és Rastislav Kaššák.

Erről csütörtöki sajtótájékoztatóján számolt be a köztársasági elnök. Čaputová hozzátette: az alkotmánybíróság már nem csupán határozatképes, hanem teljes létszámmal működhet tovább úgy, ahogy azt a SZK Alkotmánya meghatározza.

„Az alkotmánybírók kiválasztásakor alaposan mérlegeltem a parlament által felajánlott egyes jelöltek képességeit. A jelöltek szakmai tudása mellett figyelembe vettem a személyes tulajdonságaikat is, melyhez nagy segítséget nyújtott a nyilvános meghallgatás.

Hírdetés

Figyelembe vettem a szavazatokat is, amelyeket az egyes jelöltek a parlamenti képviselőktől kaptak” – fejtette ki az elnök asszony.

Az alkotmánybíróságon februárban kilenc bíró helye üresedett meg, így a taláros testületben csak négy bíró maradt. A parlamentnek 18 alkotmánybíró-jelöltet kellett volna megválasztania, akik közül az államfő nevezte volna ki a kilenc új alkotmánybírót.

A jelöltválasztás több hónapig húzódott. A kellő számú jelöltet csak ötödszörre sikerült megválasztani a parlament szeptemberi ülésén. Néhány új alkotmánybírót még Andrej Kiska államfő nevezett ki, a bíróság új elnöke Ivan Fiačan lett. Azáltal, hogy Čaputová kinevezte a hiányzó bírókat, teljessé vált a taláros testület létszáma. Az alkotmánybíróságon ismét 13 bíró foglalhat helyet.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »