Az Alkotmánybíróság elé kerülhetnek a földügyek!

Az Alkotmánybíróság elé kerülhetnek a földügyek!

Mi történne, ha a jelenlegi politikai elit elvesztené gazdasági hatalmának legfontosabb alapját, a magyar termőföld feletti ellenőrzést, a földalapú uniós támogatások nyújtotta gazdagságot? Meglepő, de talán erre a kérdésre is választ kaphatunk a közeljövőben.

Szerdán a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és egyben felfüggesztette másodfokon a felperes Kishantosi Ökogazdaság (Kishantos) kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és Magyar Állam közötti pert.

Törvények felett

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az alaptörvénybe ütköznek, és sértik az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is – számol be a Greenpeace Magyarország a Törvényszék álláspontjáról.

“Messze túl mutat Kishantos ügyén, hogy a bíróság szerdán az Alkotmánybírósághoz fordult, ez egy történelmi jelentőségi döntés”

– közölte lapunkkal Ács Sándorné, a mintagazdaság vezetője.

(Olvassa három részes riportunkat a Kishantosról:

  1. Rossz szomszédság és­ egy földjét vesztett közösség;
  2. Őrizd és műveld!;
  3. Egészséges talaj, egészséges növény, egészséges ember)

A bosszú

Már régóta áll az a feltételezés, hogy Kishantos vesztéhez hozzájárult Orbán Viktor Ángyán József elleni személyes bosszú hadjárata, amely során igyekeztek mindent eltüntetni, amihez köze volt a kormányt ott hagyó agrármérnöknek. Ezt a dühöt tükrözi, hogy még 2016-ban is pusztítják a mintagazdaságot.

 

Legutóbb épp a jobbikos Magyar Zoltán fordult írásbeli kérdéssel az ökogazdaság érdekében a földművelésügyi tárcához, de válaszként csupán mellébeszélést kapott.

Szóval, képzeljük el, mi történne, ha a Mészáros Lőrincek, a semmiből kiemelkedő agrárbárók elvesztenék a megélhetésüket? Kinek fájna az igazából?


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »