Az alkotmánybíró-jelöltek választása nem változott, csak a meghallgatásuk menete

Bár az alkotmánybíró-jelöltek választása a régi szabályok szerint fog történni a parlamentben, a meghallgatásuk menete meg fog változni. Ezen a héten a parlament nem fogadta el azt az alkotmánymódosítást, amely az alkotmánybíró-választást szigorította volna. Ugyanakkor 75 szavazattal elfogadták az Alkotmánybíróságról szóló új törvényt, amely többek között változást hoz a parlament tanácskozási rendjében.

A jogi norma szerint a parlament hivatalának meg kell teremtenie a feltételeket ahhoz, hogy a nyilvánosság is részt vehessen a parlament Alkotmányjogi Bizottságának ülésén, amelyen az egyes jelölteket meghallgatják. Erre a tanácskozásra ezenkívül az államfő is meghívást kap. Az államfőt az Elnöki Hivatal vezető munkatársa is helyettesítheti, aki bármikor szót kaphat.

Az alkotmánybíró-jelöltnek először be kell mutatkoznia, melynek során főleg azokról az okokról kell beszélnie, amelyek miatt jelentkezett erre a pozícióra. A jelölt továbbá ismerteti az eddigi tapasztalatait, a publikációs tevékenységét, bemutatja, hogy milyen jelentős előadásokon, szemináriumokon és tudományos konferenciákon vett részt, valamint a szakterületén eddig elért legfontosabb eredményeit is részletezi. A bemutatkozást követően a jelölt válaszolhat a képviselők és az államfő kérdéseire. A javasolt jelöltről szóló anyagokat a parlamentnek legalább 45 nappal a bizottsági ülés előtt nyilvánosságra kell hoznia a honlapján. Eddig ugyanezt hét nappal az ülés előtt kellett.

Hírdetés

 

A parlament hivatalának a bizottsági ülés egészéről szóló videofelvételt nyilvánosságra kell hoznia.

A parlament feladata lesz, hogy dupla annyi alkotmánybíró-jelöltet válasszon ki, mint amennyi a betöltetlen alkotmánybírói pozícióknak a száma. A bírókat az államfő választja ki közülük. 2019 februárjában a 13 alkotmánybíró közül kilencnek jár le a megbízatási ideje. A képviselőknek így 18 nevet kell Andrej Kiska államfő elé terjeszteniük.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »