Az alkotmány napján: Malina Hedvig és Tamás Ilonka néni emlékére

Ma van az alkotmány napja, Andrej Kiska államfő szerint a tisztesség, összetartozás, igazságosság és felelősségérzet ünnepe Szlovákiában.

 

Az országban élő fél milliós magyarság bizonyára másként tekint ezekre az idealizáló, utópista szavakra.

 

Néhány napja két szomorú eseményre is emlékeztünk. Augusztus 25-én volt 10 éve, hogy “ismeretlenek” a nyílt utcán megverték Malina Hedviget. Csak azért, mert magyarul beszélt.

 

Ugyanezen a napon, augusztus 25-én életének 105. évében utolsót dobbant Tamás Aladárné, Ilonka néni szíve. A szlovákiai magyarság ikonikus személyisége szülőföldjén, saját lakásában cím nélküli idegenként aludt el örökre. Állampolgárságától megfosztva, csak mert magyarként egy másik ország állampolgárságát is fel merte venni.

 

Az alkotmány napján egészen addig a szembeköpésünket jelenti igazságosságról, összetartozásról beszélni, amíga legsúlyosabb magyar ügyek nincsenek megnyugatóan rendezve.

 

Ma van az alkotmány napja (melynek preambulumában mi, a szlovák nemzet szerepel), a pozsonyi várban ma írták alá az új koalíciós szerződést. A Robert Fico, Andrej Danko és Bugár Béla kézjegyével ellátott dokumentum továbbra sem oldja a magyar szempontból legégetőbb, közösségünket traumatizáló lezáratlan ügyeket.

 

“Az alkotmány egy olyan írás, amin a köztársaságunk alapszik. Egy születési bizonyítvány. Egy szerződés köztünk, állampolgárok közt, amely garantálja az állampolgári jogokat, egyfajta használati utasítás” – hallhattuk az államfőtől a protokollosztály által megírt szöveget.

 

Ez a nap azonban Ilonka néni és Malina Hedvig miatt sem lehet ünnep a szlovákiai magyarság számára.

 

Szeptember elseje a nemzetállamot építő szlovák hatalom és velük összekacsintó, belőlünk élő érdekmagyar cinkosaik ünnepe.

 

Király Zsolt

 

Nyitókép: mediacentrum.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »