Az alkotás öröme a Szőgyéni Tájház és Múzeum udvarán

Az alkotás öröme a Szőgyéni Tájház és Múzeum udvarán

Nyaranta, huszonnégy éve látogatnak el neves képzőművészek Szőgyénbe, hogy a nemzetközi művésztelepen együtt alkossanak, mely az országok közti nyelvi különbségeket is legyőzi. Bizonyíték minderre a helyi galériának ajándékozott félezer alkotás, mely az elmúlt évek alatt gazdagította a községet.

A szőgyéni alkotni vágyó fiatalok ugyancsak betekintést nyerhetnek a képzőművészet különféle ágazataiba. Bizonyíték erre a testvérvárosi Tatai Tehetséggondozó Művészeti Tábor, ahol eddig tizenkilenc alkalommal vettek részt a Kárpát-medence alkotóival közösen, művésztanárok irányítása mellett a szőgyéni gyerekek.

Tata testvérvárosa, az erdélyi Szováta ugyancsak felkarolta a fiatal tehetségeket, annak a tábornak a megvalósításával, ahol tatai, magyarkanizsai és szovátai fiatalokkal együtt alkothatnak és alkottak az idei nyáron immár ötödik alkalommal.

Hírdetés

Baracska Árpád, a Thain János Múzeum mellett működő Szőgyéni Tájház restaurátora, az idei nyáron harmadik alkalommal hívta közös munkára az alkotni vágyókat, ahol számtalan technikát próbáltak ki és tanultak meg. Árpád a tatai és a szovátai táborokban évek óta foglalkoztatóként van jelen. A szőgyéni tábor megvalósításában segítségére volt Ottmár Sándor festőművész. Mindketten jelen voltak a szőgyéni alkotótábor a huszonnégy évvel ezelőtti megalapításánál.

Az idei nyár utolsó hetében tizenhét tehetséges fiatal érkezett a tájház udvarára.
A helyiek mellé csatlakoztak néhányan a szomszédos községekből, és érkeztek felnőttek is. Az ünnepélyes zárókiállításon Méri Szabolcs polgármester mondott köszönetet és gratulált a
résztvevőknek és a szervezőknek.

Íme Berényi Kornélia és Nyitrai Dávid néhány felvétele a szőgyéni festőtáborról:


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »