Az alkalmazottak tesztelését hétfőtől a munkaadónak kell biztosítania

Az alkalmazottak tesztelését hétfőtől a munkaadónak kell biztosítania

Nyitókép: AP Photo/Martin Meissner

Hétfőtől a munkaadóknak kell bebiztosítaniuk azoknak az alkalmazottaknak a tesztelését, akik nincsenek beoltva és a Covid-19 fertőzésen sem estek át.

A munkaadóknak kell bebiztosítaniuk a teszteket, a megfelelő helyiségeket, a felelős személyt, továbbá a tesztelésből fennmaradt hulladékot is a munkáltatónak kell megsemmisítenie. Emellett a munkaadók felelnek a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendeletének betartásáért, melynek értelmében jövő hét hétfőtől a munkahelyek OTP-rezsimben fognak működni. Mindez a gazdasági tárcának a munkaadók számára közzétett kézikönyvéből derült ki.

Az alkalmazottakat hetente egyszer kell letesztelni, de a munkahelyre való belépéskor a munkáltatónak a mobil mintavételi helyről származó negatív teszteredményt is el kell fogadnia.

A kézikönyv szerint a munkaadónak elegendő mennyiségű antigéntesztet kell bebiztosítania a gyógyszertárból vagy a forgalmazótól.

Hírdetés

Az egészségügyi minisztériumnak a tesztek szabályozott árát 5 euró/darabban kell meghatároznia, amelyet az állam fog kompenzálni. A teszt elvégzésével kapcsolatos költségeket szintén az állam fogja állni a munkaadónak egy euró/alkalmazott összegben.

Egy letesztelt alkalmazottért az állam hat eurót fizet vissza a mobil mintavételi helyeknek is. A szükséges védőfelszerelést azonban a munkáltatónak kell biztosítania a saját költségén.

A kézikönyv az elvégzett tesztek mennyiségét is pontosítja. Tekintettel arra, hogy a kézikönyv az év végéig érvényes, az állam minden oltatlan vagy covidon át nem esett alkalmazott esetében legfeljebb öt tesztet fizet át.

Az állam a munkaadóknak januárban fogja visszafizeti a tesztelési költségeket, mégpedig egy benyújtott kérvény alapján.

A munkaadónak egy olyan felhatalmazott személyt is ki kell jelölnie, aki ügyelni fog az antigéntesztek megfelelő elvégzésére, majd nyilvántartásba veszi azok eredményt. Ez a személy fogja a mobil mintavételi helyeken elvégzett tesztek eredményét is regisztrálni.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »