Az Aliancia-Szövetség struktúrája leginkáb az MKP-t követi: Alapszabály-elemzés

Az Aliancia-Szövetség struktúrája leginkáb az MKP-t követi: Alapszabály-elemzés

Bugár Béla városában tartja alakuló közgyűlését október 2-án az Aliancia-Szövetség. Pontosabban a Somorjához tartozó Csölösztő Kormorán szállodájában, ahol annak idején az MKP-ból kiváló hidasok a vegyespártot kezdték el szervezni.

A helyszín a járványügyi intézkedések miatt változott. Eredetileg Komárommal számoltak, de a járás azóta elvesztette zöld besorolását.

A Körkép.sk megszerezte a közös párt alapszabály-tervezetét, ennek legfontosabb pontjait elemezzük most ki.

Korábbi cikkünkben exkluzív módon már az MKP – Most-Híd – Összefogás által aláírt szerződést is ismertettük.

Nincs vétójog! Bugár automatikusan taggá válik, Gyimesi ha akar, azzá válhat – Íme a szerződés.

A birtokunkba került Alapszabály-tervezet elolvasása után egyértelműen érezni lehetett, hogy az MKP odafigyelt a korábbi külső kritikákra, melyek egy új vegyespárt veszélyét helyezték kilátásba. Jelen dokumentum ugyanis ennek lehetőségét igyekszik csökkenteni.

Íme, az Aliancia-Szövetség 11oldalon 10 fejezetben taglalt Alapszabálya

Érdekesség rögtön az elején, hogy mivel a belügyminisztérium egyelőre még nem jegyezte be az Aliancia-Szövetséget, a közös párt így egyelőre Magyar Közösségi Összefogás szerepel. Ezt fogják majd átnevezni a későbbiekben.

Tárgyalási nyelv: magyar

A Most-Híd vegyespárt a tárgyalási nyelv tekintetben egyértelmű vereséget szenvedett, mint ahogy a párt logóját illetően is (erről ITT írtunk bővebben). Solymoséknak nem sikerült ugyanis elérniük, hogy ne magyarul történjen a tárgyalás. Az alapszabályban szó szerint ez szerepel:

A párt tárgyalási és munkanyelve (…) a magyar, amennyiben az adott szerv erről nem dönt másként. A párt szerveinek ülésén minden tag használhatja saját anyanyelvét, vagy a hivatalos nyelvet. Amennyiben tolmácsra van szükség, vagy le kell fordítani a belső dokumentumokat, azt a párt biztosítja.

Kit képvisel majd az Alincia-Szövetség?

Az alapszabály szerint a párt a magyar közösség képviseletét látja el országos, regionális és helyi szinten, ugyanakkor kötelezi magát a többi, Szlovákiában élő nemzeti közösség érdekképviseletére is, akik az ország déli és keleti régióiban élnek.

Partnerség a V4-en és EU-n belül

Az új párt aV4-en és az EU-n belüli együttműködést tartja elsődlegesnek. Különösen fontosan szempont ugyanakkor a magyar-szlovák és a magyar-magyar viszony mélyítése és bővítése is.

Platformok

A pártszövetségben új elemként jelennek meg a megszűnő elődpártokat formálisan tovább éltető platformok. Ezek azonban önálló jogi szubjektivitás nélkül működnek majd, saját világnézeti és ideológiai érdekei szerint.

Az Aliancia-Szövetség három platformmal jön létre, ezek az MKP, a Most-Híd és az Összefogás nevű platform.

A párt tagjai kötelesek platformot választani maguknak úgy, hogy egy személy egyszerre csak egy platformban lehet tag. Ugyanakkor lehet lépni más platformba is, ha azzal a fogadó platform egyetért.

Hírdetés

Nem támogatják a platformokon belüli vándorlást

Fontos kitétel, hogy ha valaki platformot vált, azzal elveszíti tisztségét a párton belül, ezen felül három hónapig nem lehet őt jelölni semmilyen belső funkcióra, és nem indulhat a párt színeiben a választásokon sem.

Minden platformot saját vezetője vezet, és saját belső szabályzattal rendelkezik. A platformoknak önállóságuk van a jelöléseket illetően az országos szervekbe. Így akár az is előfordulhat, hogy a Most-Híd platform Bugár Bélát javasolja majd az adott helyre.

Platformok közti arányok

A platformok közti arány (MKP – Most-Híd – Összefogás) a következő:

Országos Tanács – 5:3:2 Országos elnökség – 9:5:4 Országos grémium – 2:2:2 Járási elnökségek – 3:2:1 Döntőbíróság – 3:3:3 Revíziós bizottság – 3:3:3  

Az Aliancia-Szövetség elnökét az MKP adja, ő várhatóan Forró Krisztián lesz. Az Országos Tanács elnökére a Most-Híd platform Solymos Lászlót javasolja majd, az Összefogás platform pedig Mózes Szabolcsot fogja jelölni a párt alelnökének (aki nem lesz szakmai alelnöke, ez visszalépést jelent az Összefogás számára, és egyúttal Farkas Iván mozgásterét és befolyását növelheti.)

Ki válhat a Szövetség tagjává?

Ennek részleteiről a Szervezési és Működési Szabályzat rendelkezik majd. A párttagság elnyerése nem automatikus, az elődpártok tagjai viszont automatikusan az Aliancia-Szövetség tagjává válnak. Azzal, hogy nem illeti meg őket semmilyen előny az esetlegesen később csatlakozókkal szemben. Ennek részleteiről a szerződés rendelkezik, melyet a felvidéki magyar sajtóban egyedüliként ebben a cikkünkben ismertettünk.

Solymos Lászlóval (Most-Híd) kapcsolatban korábbi miniszterkedése idejéből több nyomozást is folytat a NAKA. Ezekről az ügyekről ITT, ITT, ITT, ITT és ITT írtunk részletesen. Mindez azért fontos, mert az Alapszabály úgy rendelkezik, hogy ha valakivel szemben a rendőrség vádemelést tesz, annak párttagsága felfüggesztésre kerül.

Az egyes tisztségekben ülő személyek mandátuma általában négy év.

Alapszervezetek

Az alapszervezetek legkevesebb öt fővel jöhetnek létre. A taggyűléssel, helyei szervezetek vezetésével kapcsolatos leírások lényegében kopírozzák az MKP helyi szervezeteinek eddig működését.

Amennyiben a helyi szervezet tagsága eléri a 25 főt, 6 fős helyi elnökséget választhat, melyek különböző platformokból is összeállhatnak.

Menyhárt out! Ők képviselik majd az MKP platformot az Aliancia-Szövetség országos elnökségében – Névlista

Járási elnökség, járási konferencia, kerületi tanács, országos kongresszus

Lényegében mind kopírozza az MKP eddigi szervezeti felépítését. Az országos kongresszus 150 tagú és 5:3:2 arányban áll össze a három platformból. Azaz MKP 75 fő, Most-Híd 45 fő, Összefogás 30 fő.

Országos tanács – 70 fő

Az arány itt is 5:3:2, azaz MKP 35 fő, Most-Híd 21 fő, Összefogás 14 fő. Az összetételt illetően ajánlatos (de nem kötelező) betartani a regionalitás elvét.

Országos elnökség – 18 fő

Várható összetételéről a Körkép.sk már beszámolt.

Körkép.sk exkluzív: Így állhat fel az Aliancia-Szövetség országos elnöksége

A párt napi operatív ügyeit a pártigazgató irányítja, akit meghatározatlan időre választanak, ha csaka pártelnök nem dönt másként. A pártigazgató tanácskozási joggal a párt bármelyik választott szervének az ülésén részt vehet.

A cikkünkben ismertetett Alapszabály-tervezetet végső formájában az új párt hagyja majd jóvá október 2-án.

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassa a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több hasonló tartalmat készíthessünk önöknek!

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »