Az alhasi fájdalmak gyakori okai

Az alhasi fájdalmak gyakori okai

Az alhasi fájdalom az egyik leggyakoribb panasz, amellyel orvoshoz fordulunk. A nők körében ez akár nőgyógyászati problémát is jelezhet.

Az alhasifájdalomkomoly problémák árulkodó jele is lehet. Ha tartósan fennáll vagy vissza-visszatér a tünet, akkor érdemes nőgyógyászhoz fordulni. A panasz leggyakoribb kiváltó okait Dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza ismerteti – írja a Házipatika.com.

Sok nő tapasztal a ciklusa közép idejében alhasi fájdalmakat, esetleg szúró jellegű érzést az egyik petefészke környékén. Ezt az esetek többségében maga az ovuláció okozza, és a fájdalom 1-2 nap alatt el is múlik. Ilyenkor bővebb, tojásfehérje állagú hüvelyi folyás, vagy pecsételő vérzés is jelentkezhet.

A mióma egy igen gyakori jóindulatú daganat, amely a méh sima izomszövetét érinti. Lehet egészen apró, de akár ökölnyi méretű is. Ha nagyobb miómáról van szó, az komoly alhasi fájdalmakkal is járhat. Amennyiben túl nagy és panaszokat okoz, akkor több kezelési lehetőség közül lehet választani. Szóba jöhet gyógyszer, embolizáció, a mióma sebészi eltávolítása, esetleg a méh eltávolítása – ismerteti a nőgyógyász.

Hírdetés

A „felfázás” , vagyis a hólyaghurut a húgyutak fertőzését jelenti, amely igen kellemetlen, gyakran fájdalmas tünetekkel is jár. A legtöbb nő ilyenkor erős alhasi fájdalmakra, csípő, égő vizelésre, valamint gyakori vizelési ingerre panaszkodik. A kezelésében nagy segítség lehet a tőzegáfonya kapszula, ám ha komolyabb panaszokat okoz – például véres vizeletet -, akkor antibiotikumos kezelés szükséges. Főleg nőket érintő problémáról van szó, melyet az e-coli baktérium okoz.

Az intim fertőzések gyakran járnak alhasi fájdalommal, amely hüvelyi folyással szokott párosulni. A folyás a normálistól eltérő színű, állagú és mennyiségű, így nem nehéz diagnosztizálni. Attól függően, hogy bakteriális, gombás vagy vírusos fertőzésről van szó, a kezelés történhet antibiotikummal vagy gombaölővel, ám a minden esetben elengedhetetlen a lactobacillusokat helyreállító kúra is, hogy helyreálljon a hüvely savas kémhatása.

Az endometriózis az az állapot, amikor a méh belső részét borító endometrium máshol is megjelenik. A panaszokat az okozza, hogy ugyanúgy reagál a ciklusra, mintha a méhben lenne, vagyis megvastagszik, majd leválik. Ez komoly gyulladásokat produkál, ami erős hasi fájdalmakban és erős vérzésben nyilvánulhat meg. Súlyos esetben meddőséghez is vezethet.

Az alhasi fájdalmak hátterében a méh vagy a petefészek gyulladása is állhat. Ez rendszerint a kezeletlen bakteriális fertőzések következménye, de okozhatja méhen belülifogamzásgátlóeszköz – például spirál – is. Tapintással és ultrahanggal diagnosztizálható az állapot, és antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel kezelik – magyarázza a szakember.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »