Az algériai egyház készül a 19 keresztény vértanú boldoggá avatására

Az algériai egyház készül a 19 keresztény vértanú boldoggá avatására

Oran főpásztora, Jean-Paul Vesco püspök az El Watan napilapnak nyilatkozott a 19 algériai keresztény vértanú boldoggá avatásáráról. Az ünnepi eseményre december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás napján kerül sor és az új boldogok között lesz elődje, Claverie püspök, Oran egykori főpásztora is.

„A boldoggá avatás szertartása algériai földön emléket állít mindazoknak, akik helyben akartak maradni, az itteni lakosok mellett, akár az életük feláldozása árán is, az iszlám terrorizmus éveiben, 1994 és 1996 között. Pierre Claverie püspöknek, a hét Tibhirine-i francia trappista szerzetesnek és további tizenegy szerzetesnőnek és szerzetesnek a boldoggá avatása teljességgel hallatlan esemény, nemcsak Algériában, hanem a Katolikus Egyház történetében is. Remélhetőleg a testvériség nagy jele lesz Oran ege fölött az egész világ számára” – nyilatkozta a püspök az Algírban megjelenő ellenzéki politikai napilapnak, az El Watan című, 200 ezer példányban megjelenő újságnak. Az oráni főpásztor az interjúban kifejti, hogy a nagy eseményt december 8-án, Szeplőtelen Fogantatás napján tartják, a város Szent Keresztről nevezett Miasszonyunk székesegyházában. A szertartást Angelo Becciu bíboros, a Szentek Ügyei Kongregáció prefektusa vezeti a boldoggáavatási szentmise során.

Claverie püspököt 1996 augusztus elsején ölte meg az a bomba, amelyet iszlamista merénylők a püspökség bejáratánál robbantottak fel, amikor éppen hazatért autóval egyik szolgálatából. „Az ő vére összekeveredett fiatal muszlim sofőrjének, Sidi Bel Abbés, Mohamed Bouchikhi vérével” – ez a tény nagyon sokat jelent Vesco püspök számára, és ezért is tartják a boldoggá avatást abban a székesegyházban, melynek kapuja előtt a korábbi a katedrális főpásztorát megölték. Algéria püspökei kifejezetten kérték, hogy a boldoggá avatást az észak-afrikai országban tartsák, hogy az algériai nép mellett maradhassanak, miként a 19 vértanú kifejezetten hűséges maradt, életük feláldozásával is, az algériai néphez.

Hírdetés

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »