Az aleppói katlan titokzatos lakói

Az aleppói katlan titokzatos lakói

Különös zászló lengedezik az alappói frontvonalakon, melyből az oroszok arra következtetnek, hogy az Iszlám Állam mesterlövészei is befészkelték magukat az ostromgyűrűbe zárt városrészekbe. A szíriai kormány tárgyalást kezdett a felkelőkkel a szabad elvonulásról, a terroristák azonban elzárkóznak minden megoldástól.

Döbbenetes felvételt készített a Russia Today aleppói tudósítója, aki a frontvonalon arra lett figyelmes, hogy nem csak az An-Nuszra Front zászlaját tűzték ki a felkelők által ellenőrzött területeken, hanem az Iszlám Államét is.

Arról, hogy a város keleti részét több terrorszervezet védi, eddig is tudtunk: a Dzsabhad Fatah as-Sam – a valamikori An-Nuszra Front – és az Ahrár as-Sam nevű iszlamista szervezeteket (róluk itt írtunk részletesebben) már több ország is terrorszervezetnek nyilvánította, s a Fatah Haleb nevű katonai szövetségben is számos olyan csoport harcol, amelyet terrorcsoportnak tekintenek. Az IÁ részvétele a város védelmében azonban teljesen új fejlemény, már ha egy zászlóból erre következtethetünk.

Az orosz hírcsatorna szerint az IÁ és a Dzsabhad Fatah as-Sam mesterlövészei azokat a civileket is lövik, akik megpróbálnak elmenekülni az iszlamisták által ellenőrzött városrészekből. Egy megszólaltatott kormánypárti katona szerint az ő oldalukon több út is nyitva áll a menekülők előtt, azonban a lázadók mesterlövészei amint meglátják őket, lőnek rájuk. Hozzátette: míg korábban az iszlamisták megengedték, hogy elhagyják Kelet-Aleppót, hogy meglátogassák a rokonaikat, a helyzet gyorsan megváltozott, így mindenkire lőnek, aki megpróbál átkelni a frontvonalon.

Ugyan a kormányerők által nemrég visszafoglalt aleppói városrészek viszonylag nyugodtak, az emberek itt sem tudnak kimenni az utcára az iszlamista mesterlövészek miatt, így a gyerekeiket sem engedik iskolába.

Folytatják a harcot

A kormányerők szeptember 22-én indítottak támadást Aleppó keleti részének visszafoglalásáért az orosz légierő támogatásával. Ezekben a városrészekben több tízezer civil él, számukat 50 ezer és 250 ezer közé teszik. Amikor júliusban a kormányerők először kerítették be ezt a területet, több menekülési útvonalat is nyitottak, ezeken csak kevesen hagyták el a veszélyeztetett területeket, és később sem mozdultak az emberek, amikor a lázadók ideiglenesen áttörték az ostromzárat a város déli részén. Most azonban Aszadék és a szövetségeseik olyan eredményesen törnek előre, ami még a lázadókat is meghátrálásra kényszerítette.

 

Az Al-Masdar News szerint így az iszlamista csoportok szerdán tárgyalásba kezdtek a kormányerőkkel arról, hogy a Busztan al-Kaszír városrészen keresztül elhagyhassák az ostromlott városrészt. Ilyen megállapodásra egyébként már korábban is volt példa, legutóbb Darajában és Homsz egyik kerületében ülhettek buszra a lázadók, hogy a fellegvárukba, Idlib tartományba távozhassanak. A Dzsabhad Fatah as-Sam és a Núr ad-Din az-Zenki szervezet – utóbbi arról híres, hogy tagjai júliusban lefejeztek egy tizenkét éves gyereket – azonban jelezték, hogy nem egyezkednek a kormánnyal. Így bár a lázadók és a kormányerők közti tárgyalások jó úton haladnak, a terrorszervezetek hajthatatlansága miatt egyre reménytelenebb, hogy megmeneküljön Aleppó keleti része.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »