Az ALDE csak akkor szavazza meg az Orban-kormányt, ha az egyedül fog komrányozni

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) törvényhozói csak egy egypárti Orban-kormánynak fognak bizalmat szavazni, jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu a Ludovic Orban kijelölt miniszterelnökkel folytatott csütörtöki tárgyalásokat követően.

“Kifejezetten azt kĂŠrtĂźk a Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrttĂłl, hogy egypĂĄrti kormĂĄnyt alakĂ­tson, ĂŠs ez egy nagyon komoly feltĂŠtel, amely eldĂśnti, hogy megkapjĂĄk-e a szavazatunkat vagy sem” – jelentette ki az ALDE elnĂśke, hozzĂĄtĂŠve, ez az a kitĂŠtel, amely nem kĂŠpezheti alku tĂĄrgyĂĄt.

Hírdetés

Kifejtette: ha a PNL tĂśbbpĂĄrti kormĂĄnyt alakĂ­tana, fennĂĄllna a veszĂŠly, hogy kisebbsĂŠgbe kerĂźl sajĂĄt kormĂĄnyĂĄn belĂźl. “A PNL-nek kĂśrĂźlbelĂźl szĂĄz tĂśrvĂŠnyhozĂłja van, ĂŠs a parlamenti tĂśbbsĂŠghez legalĂĄbb 233-ra van szĂźksĂŠg. A kormĂĄny matematikĂĄjĂĄt tekintve a tĂśbbiek kerĂźlhetnek tĂśbbsĂŠgbe” – mondta Tăriceanu.

Az ALDE tizenkét pontba foglalva mutatta be azokat a feltételeket, amelyekhez az Orban-kabinet támogatását köti. Ezek között szerepel többek között az egységes adókulcs megtartása, az igazságszolgáltatást érintő sürgősségi kormányrendeletek betiltása, a nagy infrastrukturális projektek folytatása vagy a Hidroelectrica részvényeinek jegyzése a tőzsdén. Az ALDE jövő hét elején hoz döntést a Ludovic Orban vezette kormány támogatásáról.

Tăriceanu azt mondta, az ALDE nem tud egyetĂŠrteni azzal, hogy a NĂŠpi Mozgalom PĂĄrt (PMP) rĂŠszt vegyen a leendő kormĂĄnyban, mert “nem normĂĄlis, hogy harminc ĂŠvvel a kommunizmus bukĂĄsa utĂĄn rĂŠszt vegyenek a kormĂĄnyzĂĄsban a SzekuritĂĄtĂŠ besĂşgĂłi”. Ezzel Tăriceanu arra utalt, hogy nĂŠhĂĄny hete bĂ­rĂłsĂĄgi Ă­tĂŠlet szĂźletett arrĂłl, hogy Traian Băsescu volt ĂĄllamfő, a PMP megalapĂ­tĂłja, az ĂĄllamszocialista rezsim idejĂŠben a titkosszolgĂĄlatnak jelentett Petrov fedőnĂŠven


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »