Az alapjövedelemről szavaz Svájc: ha az igenek nyernek havi 700 ezres fix járna munka nélkül

Amennyiben az igenek győznek, akkor – átszámítva – 700 ezer forintot kapna minden svájci állampolgár, attól függetlenül, hogy dolgozik, vagy nem.

A javaslat támogatói egy gigantikus méretű molinóval is kampányolnak. A genfi főtéren kifeszített plakáton az áll: mit tenne egy ember, ha lenne egy biztos alapjövedelme, akár munka nélkül is? A plakát méreteivel sikerült megdönteniük a Guinness-rekordot.

A kampány központja egy baseli kávézó. A robotoknak öltözött aktivisták olyan alkotmánymódosítást szeretnének elérni, amely szavatolja, hogy minden svájci kapjon egy bizonyos összeget, függetlenül attól, hogy mit dolgozik.

Szerintük a fejlett országok többet termelnek, mint amennyi valójában szükséges, és a kormányoknak át kell gondolnunk a javak újraelosztását, figyelembe véve azt is, hogy számos munkahely már feleslegessé vált az egyre inkább fejlődő digitális világban.

Az ember akar dolgozni, még a mi generációnk is. De sok esetben nem szeretik azt, amit csinálnak, és ilyenkor nincs belső motivációjuk – mondja Che Wagner, Az alapjövedelem generációja aktivistája. – Szerintünk az alapjövedelem segíthet átalakítani a gazdaságot és a munkaerőpiacot úgy, hogyha az ember valóban azzal foglalkozik amit szeret, a munkát is jobban végzi.

Óriási összegekről beszélünk. És ahelyett, hogy támogatnánk azokat, akik tisztességesen dolgoznak és törekszenek a pénzügyi függetlenségre, arra ösztönözzük majd őket, hogy ne csináljanak semmit. Ez ellenkezik az értékeinkkel és a társadalmi fejlődéssel – mondta az ellenzők táborának egyik politikusa, Nathalie Fontanet (Radikális Liberális Párt).

A baloldali politikusok azt mondják, az intézkedés veszélyezteti a svájci jóléti államot, a szociális háló pedig már így is nagyvonalú.

Svájc legnagyobb szakszervezete, az Unia is ellenzi az ötletet, hiszen az országban, nem létezik minimálbér.

Mi még mindig küzdünk a 4000 svájci frank összegű minimálbér bevezetéséért. A feltétel nélküli alapjövedelem ennél kevesebb pénz, így az alacsony és középjövedelműek hátrányos helyzetbe kerülnének – mondta Veronique Polito bizottsági tag.

Amennyiben az igenek győznek, bár elemzők erre kevés esélyt látnak, a politikai vezetésnek kötelessége lesz a javaslatot törvényerőre emelni.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »