Az aláírók aláírnak, Csányi Vilmos lemaradt

Az aláírók aláírnak, Csányi Vilmos lemaradt

Megint reneszánszát éli az aláírás mint olyan. Az elmúlt hetekben-hónapokban szinte mindennap szóba került a sajtóban, hogy kik írtak alá ki és mi ellen vagy mellett. A Liget-projekt sem maradt ki a sorból, akadnak szép számmal ellenzők és támogatók is. Ahogy pedig az lenni szokott, a két oldal igyekszik gyengíteni a másikat. Legutóbb az Index hozott egy kattintásbiztos címet: „Kamu aláírásokkal és fizetett szereplőkkel népszerűsítik a Liget-projektet”.

Csányi Vilmos: Aláírtam volna azzal a száz emberrel, akik a Liget-projekt mellett voltak, mert én egyetértek vele Fotó: Végh László / Magyar Nemzet

Kezdjük a kamuval! Gőz László neve úgy került fel a Liget átalakítását támogató aláírók közé, hogy ő maga arra nem adott engedélyt. Gőz László a Budapest Music Center vezetője, nem mellesleg pedig önkéntes alapon dolgozik a Liget-beruházás részeként tervezett Magyar Zene Házán, vagyis úgy nem adja a beruházás támogatásához a nevét, hogy közben tanácsokat ad magához a beruházáshoz. Utóbbival kapcsolatban Gőz az Indexnek azt mondta, hogy nem akart állást foglalni a kérdésben. A támogatók listájára egyébként szintén akaratán kívül került fel Palugyai István, a Tudományos Újságírók Klubjának örökös tiszteletbeli elnöke. Itt tehát adekvát a lap címének jelzője, vagyis a kamu, mert ha nem adták hozzá a nevüket, akkor valóban felmerül a Baánék számára kínos kérdés, hogy miként kerültek mégis a támogatók közé.

A fizetett szereplőkkel már talán egy kicsit más a helyzet. Fizetett szereplőkön az Index azt érti, hogy olyanok is aláírták a támogató nyilatkozatot, akik így vagy úgy, de anyagi hasznot szereznek vagy a Liget-projektből vagy valamelyik, Baán Lászlóhoz köthető intézményből. Vagyis vagy dolgoznak a projektnek, vagy a Baánhoz köthető intézmények valamelyikének, szóval tulajdonképpen munkatársak. Munkatársak aláírására viszont azt mondani, hogy fizetett szereplő, az egy kissé túlzás. Mert, teszem azt, egy indexes újságíró minden bizonnyal aláírna egy olyan nyilatkozatot, amely támogatja az Indexet, és ebben valóban nem nagyon találhatunk kivetnivalót, hiszen mégis csak az a munkahelye. Szóval itt azért kilóg a lóláb, s ha valaki eddig azt gondolta, hogy a kattintásbiztos jelző túlzás lett volna az internetes lap címe miatt, talán most árnyalhatja a képet. Hiszen itt az lenne furcsa, ha mondjuk Fekete Péter nem írna alá. Mert akkor cirkuszigazgatóként hogyan akarhatna új cirkuszépületet a Ligetben? Úgy, hogy nem akarja, hogy megújuljon a Liget?

Na de, vannak itt még újdonságok. A Hír TV-n kedden este Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus volt Alinda vendége. A tudós a támogatók listáján nincs rajta ugyan, de Alinda rákérdezett: ha megkérik, hogy írja alá, akkor mit tett volna. Csányi úgy felelt: „Nem kértek. Aláírtam volna, azzal a száz emberrel, akik a Liget-projekt mellett voltak, mert én egyetértek vele. Az ember ugye nem utasít el kapásból mindent politikai indulatokból. Sok mindennel nem értek egyet, de speciel a Liget-projektet jónak tartom, mert a Ligetet nem szünteti meg, nem a Liget helyén épít egy múzeumi negyedet, hanem a szélén.”

Ez legalább tiszta sor.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 06.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »