Az alacsony bérek miatt nyílik az olló

Tűzoltás jellegű, de mindenképpen jelentős a szeptember elsejével megindult bérfelzárkóztatási program – mondta az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke Siófokon, a Szakdolgozói Tudományos Kongresszuson. Közel 100 ezer szakdolgozó fizetése lesz több októbertől, és az ígéretek szerint a következő években is folyamatosan emelkednek majd a bérek.

Magyarországon feleannyi ápoló jut a betegekre, mint az Európai Unió többi országában. A szakdolgozói kamara elnöke szerint a munkaerőhiány fő oka az alacsony bér. „Idén már el fogja érni a 730-750 fő per év kollégát, és hogyha azt nézzük, hány ápoló végez nappali képzésben ma Magyarországon, akkor ennek csak egy része, 450-500 fő kolléga, tehát minden évben többen mennek külföldre ápolók, mint ahányan végeznek nappali szakon, tehát ez az a probléma, ami miatt nyílik az olló, és nehéz az ellátás megszervezése” – fogalmazott Balogh Zoltán.

Az egészségügyi szakdolgozók fizetése szeptember elsejétől bruttó 16-61 ezer forinttal emelkedik, jövőre 12 százalékos, majd 8-8 százalékos emelésre számíthatnak, emlékeztetett az egészségügyi államtitkár. „95 ezer dolgozó fogja tudni másképpen tervezni a jövőjét, mint korábban. Én azt gondolom, hogy ez egy óriási szám. És meg kell hogy mondjam, hiszen ez az én dolgom, nekem ezt muszáj learatnom, ugye ez azt jelenti, hogy ha a 2012-es béremeléssel együtt nézzük a jövőt, akkor 2019-ig több mint 200 százalék feletti lesz majd a szakdolgozók bére” – emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán.

A kamara elnöke szerint, ha a béremelés megvalósul, 2018-ra a magyar ápolók fizetése csak a visegrádi országok átlagát éri majd el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »