Az agrártárca támogatja az öntözőrendszerek kiépítését és korszerűsítését

Az agrártárca támogatja az öntözőrendszerek kiépítését és korszerűsítését

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (MPRV) rendszerszintű megoldást kínál a gazdáknak az extrém szárazságok ellen folytatott küzdelemben. A tárca pályázatot ír ki az öntözőberendezések kiépítésére, felújítására és korszerűsítésére, összesen 22 millió euró értékben. Erről Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter tájékoztatott szerdán, a pozsonyi sajtótájékoztatóján.

A miniszter szerint az extrém szárazság ebben az évben főleg a gabonaféléket sújtotta. Ezt a problémát azonban nem lehet egyszeri intézkedésekkel megoldani. Több öntözőberendezés manapság már használhatatlan, és ezért szükség van a felújítására. „Éppen ezért, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Vidékfejlesztési Programján keresztül pályázatot hirdet a mezőgazdasági termelők számára, amellyel az öntözőberendezések építését és korszerűsítését támogatná. Ezzel a mezőgazdasági termelőket arra ösztönöznék, hogy egy rendszerszintű megoldással végleg meg tudják előzni az ilyen károkat” – hangsúlyozta Matečná.

A Vidékfejlesztési Program támogatási kerete 22 millió euró. Az egyes pályázatokra szánt legalacsonyabb összeg 10 000 euró, a maximális pedig 1 millió euró.

Hírdetés

Az agrártárca főleg a legkevésbé fejlett régiókat akarja támogatni, melyek részére 20 millió eurót különített el. A maradék két millió Pozsony megye támogatására szolgálna – pontosított Matečná. A támogatásra természetes és jogi személyek is pályázhatnak, amelyek mezőgazdasági őstermeléssel foglalkoznak. A pályázónak a felhívás megjelenésétől számítva, legalább két évre visszamenőleg kell mezőgazdasági termeléssel foglalkoznia, vagy fiatal gazdának kell lennie.

Pályázni 2018. november 15-ig lehet.

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »