Az Agrárkifizető Ügynökség akkreditációja teljes, az EU mégis visszatartja az agrárpénzek negyedét

Az Agrárkifizető Ügynökség akkreditációja teljes, az EU mégis visszatartja az agrárpénzek negyedét

Október közepén Samuel Vlčan (OĽANO jelöltje) agrárminiszter örömmel számolt be arról, hogy az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) sikerrel abszolválta az európai ellenőrök auditját, így a jelenlegi agrárminiszter visszaadhatta az ügynökségnek a teljes akkreditációját. Ezt még, az európai kritikákra alapozva az előző miniszter vonta be, és az ügynökség egy évig ideiglenes meghatalmazással működött. Úgy tűnik, ez mégsem lesz sima menet.

A hír örömteli volt, azonban

az európai intézmények még mindig nem hisznek abban, hogy a PPA képes lesz megfelelően védeni az EU érdekeit.

Az Európa Parlament hétfői (október 25.) költségvetést ellenőrző bizottságában ezt nem csak a képviselők jelentették ki, hanem az Európai Bizottság, illetve a csalás elleni harc európai hivatala, az OLAF is. Bár a szlovák miniszter szavai  meggyőzőek lehetnek, hogy sikerült túllépni az előző évek korrupciós botrányain, de Brüsszelben ebben nem hisznek teljes mértékben.

Annyira nem, hogy a Szlovákiának szánt agrárpénzeket a negyedével megkurtítják.

A szlovák agrárminisztérium szerint ez még nincs teljesen lezárva.

Előjáték

Samuel Vlčan október 12-én arról tájékoztatott, hogy az EU-s auditorok pozitív bírálata alapján a PPA-nak október 15-tel újra teljes akkreditációt ad. A Kifizető Ügynökség teljesítette mind a 72 előírt intézkedést, ami feltétele volt annak, hogy újra fizethesse azokat a támogatásokat is, amelyekre már hónapok óta várakoztak.

Amikor az Európai Bizottság felfedezte a csalásokat, úgy döntött, hogy csökkenti az agrártámogatások EU-ra eső hozzájárulását.

A Bizottság a hibák mértékét 10 százalékra becsülte, így ugyanekkora mértékben csökkentette az EU-s hozzájárulást is.

Amikor kiderült a Marhapásztor ügy,

akkor viszont már a támogatások EU-s hozzájárulások 25 százalékát fogták vissza.

(Általában a támogatás 75 százalékát az EU forrásaiból, 25 százalékát pedig a nemzeti forrásokból fedezik.)

Az agrárminisztérium, hogy ne kelljen módosítania a szerződéseket. a hiányzó részletet kénytelen volt a nemzeti költségvetésből kipótolni. Szeptemberben viszont úgy döntött, hogy szünetelteti az összes meghirdetett pályázati kiírást.

Hírdetés

Azóta a gazdák 1200 kifizetési kérvénye várakozik a PPA-nál, nyár óta mintegy 60 millió euró támogatást fogtak vissza.

Az igazság pillanata

Már a múlt héten a Polnoinfo portál arról írt, hogy az agrárminiszter annak ellenére írta alá a PPA akkreditációját, hogy arra az Európa Bizottságtól még nem volt meg a jóváhagyása. A Bizottság ugyanis azt javasolta a minisztériumnak, hogy egyelőre csak az ügynökség  ideiglenes akkreditációját hosszabbítsák meg 2022 februárjáig.

Az lehetett az egyik indok, hogy néhányat a tervezett intézkedések közül csak átértékeltek, vagy csak beiktatták a transzformációs tervbe, hogy azt majd a későbbiekben végzik el.

A minisztérium azzal védekezik, hogy a Bizottság régi adatokra támaszkodva döntött, és nem vette figyelembe a certifikációs ellenőr értékelését.

A DG AGRI (A Bizottságon belül ez a szervezeti egység felel az európai uniós mezőgazdasági és vidékfejlesztési politikáért. Feladatköre a közös agrárpolitika (KAP) összes részterületére kiterjed.) képviselője viszont azt nyilatkozta, hogy

bár a PPA jelentős előrelépéseket tett, de eltér az álláspontjuk a szlovák miniszterétől a teljes akkreditáció odaítélésének dátumáról.

A minisztérium erre azt nyilatkozta, hogy megérti a DG AGRI álláspontját, de az az előző Smer-SNS kormányok idején tapasztaltakon alapszik. Szerintük

a teljes akkreditációt a szlovák és az európai jogrend alapján ítélték oda.

A DG AGRI vezérigazgatójának helyettese Micheul Scanell a parlamenti képviselőknek azt mondta, hogy a Bizottság továbbra is vissza fogja tartani az EU-pénzek 25 százalékát. Nem teszik örömmel, de a körülmények erre késztetik őket,, és továbbra is őrködni fognak az európai pénzek felett.

A szlovák agrárminisztérium szerint ezt a felvetést egyelőre a  Bizottság csak regisztrálta, de még nem döntött. A minisztériumnak megvannak a javaslatai, amit majd a decemberi tárgyalásokon terjeszt elő. Felhívták a figyelmet arra, hogy a korrekciók a kifizetendő támogatásokra vonatkoznak, nem pedig azokra a projektkiírásokra, amelyeket most hirdetnek meg.

Nem tudni, végül is mennyivel kurtítják meg a szlovák agrárpénzeket. Egy biztos, amennyivel megkurtítják, azt a szlovák költségvetésnek kell majd kifizetnie.

Az is biztos, hogy az agrártárcára még rengeteg tennivaló vár a PPA körül.

Az OLAF is kétkedik

Gyakorlatilag a DG AGRI-hoz hasonlóan reagált az OLAF is. Képviselője Margarete Hoffman kiemelte, hogy érzi a szlovák fél igyekezetét, de a PPA-nak ezen még sokat kell dolgoznia. Azt is gondnak nevezte, hogy a PPA-nál állandóan változik a menedzsment, ami negatívan hat a velük való együttműködésre.

Az OLAF a fő hiányosságokat a közbeszerzéseknél, a túlárazásoknál és a rossz projekt-elbírálási rendszerben látja.

Az audit megállapította, hogy a csalások a múltban történtek, olyanok, mint amikor háromszoros áron vásárolt kombájnra kértek támogatást. A minisztérium is készített egy belső auditot, amely során 110 projektet vizsgáltak, és 60 százalékánál korrupciós gyanút találtak.

Persze nehéz lesz meggyőzni arról az EU-s tisztviselőket, hogy egy év alatt rendbe tudták rakni azt a korrupt rendszert, amire az elmúlt tíz év kormányainak a támogatási gyakorlata alapult.

Mindenesetre az egészet a gazdák szívják meg a legjobban. Nekik érdekük, hogy minél gyorsabban hozzájussanak a támogatásokhoz, hogy minél hamarabb kapjanak választ a bírálatról, és hogy a bírálat ne legyen befolyásolható.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »