Az Agrárkamara szerint jó hír, hogy csak a kiskeresdelmet érinti az élelmiszerárstop

Az Agrárkamara szerint jó hír, hogy csak a kiskeresdelmet érinti az élelmiszerárstop

A meghatározott élelmiszerek februártól érvényes rögzítése nem okoz hátrányt a hazai termelőknek, beszállítóknak, alapvetően a kiskereskedelmet érinti, és csak a profitjuk kis százalékát – hangsúlyozta szerdai közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Azt írták, hogy a döntés védi a beszállítókat, és nem várható áruhiány, vagy az import áruk mennyiségének növekedése sem.

A NAK fontos eredménynek tartja, hogy a hat termék árának átmeneti maximalizálását előíró szabályozás az esetleges áruhiány elkerülése érdekében a kereskedőket, és nem a beszállítókat kötelezi garantálni az érintett termékek jelenlétét a boltokban. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítói ennek köszönhetően jelentős tehertől mentesülnek.

Az agrárkamara azzal számol, hogy a kiskereskedelmi szektor legnagyobb szereplőinek 2020. évi profitja megközelítette a 80 milliárd forintot, a mostani intézkedés pedig

Hírdetés

a legnagyobb üzletláncok akkori profitjának legfeljebb 5-10 százalékát érintheti.

A NAK felhívta a figyelmet arra, hogy az árrögzítés nem vonatkozik a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek beszállítóinak beszállítói áraira. Ez azt jelenti, hogy továbbra is a hatályosan alkalmazott beszállítói árakat kell majd fenntartani, azaz a forgalmazók nem mondhatják fel a meglévő szerződéseket a fogyasztóiár-stopra hivatkozva.

Mint ismert, Orbán Viktor korábban bejelentette, hogy hat élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és csirkefarhát, 2,8%-os tehéntej) esetében beavatkoznak az árakba. 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »