Az agrárkamara egyetért az EU szabályozási javaslatával

Az agrárkamara egyetért az EU szabályozási javaslatával

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyetért az Európai Unió tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen közzétett új szabályozási javaslatával – derül ki a köztestület közleményéből.

Az Európai Bizottság javaslatában helyet kapott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról, amelyek döntően az olyan szerződésszegésekből fakadnak, mint a szerződés egyoldalú és visszamenőleges módosítása, a késedelmes fizetés, illetve a romlandó termékekre leadott megrendelés lemondása az utolsó pillanatban – közölte a NAK.

Az Európai Bizottság április 12-én tette közzé új szabályozási javaslatát a mezőgazdasági termelők, valamint a kis- és középvállalkozások élelmiszer-ellátási láncban betöltött szerepének és versenyfeltételeinek javítására -idézi fel közleményében a NAK.

A kamara kiemelte, számos kereskedelmi gyakorlatra a nemzeti szintű jogszabályozás, vagy a magánszektor magatartási kódexe vonatkozik.

Hírdetés

A magyarországi szabályozás alapelveit a kamara nemzetközi összehasonlításban is szigorúnak tartja, így a szabályozásnál elsősorban az ellenőrzés és a szankcionálás hatékonyságának növelését javasolta.

Az agrárkamara egyetért az Európai Bizottság azon javaslatával, miszerint a tagállamoknak ki kell jelölniük az új szabályok végrehajtásáért felelős közigazgatási szervezetet, amely elvégezné a szabályozás betartásának ellenőrzését, meghatározná a szankció mértékét.

A kamara fontosnak tartja, hogy a szankcionálás a károkozás mértékével megegyező súlyú legyen – írják a közleményben.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »