Az afrikai partoknál kellene visszafordítani a menekülteket

Már az afrikai partoknál kell visszafordítani a migránsokat – hangoztatta Boris Johnson brit külügyminiszter az olasz kollégájával, Paolo Gentilonival Firenzében tartott találkozót követően csütörtökön.

A Reuters ennek kapcsán emlékeztetett: illegálisnak számít a migránsok hajóit visszafordítani, ha azok már elérték a nemzetközi vizeket, márpedig az ENSZ által támogatott líbiai kormány nem adott engedélyt az európai hajóknak, hogy behatoljanak a líbiai területi vizekre.

A firenzei Palazzo Vecchióban rendezett sajtótájékoztatón az Európába érkező migrációról Boris Johnson kijelentette, meg kell erősíteni a visszatoloncolási egyezményeket a migránsok kiindulási országaival. Ezeknek pedig az európai országoktól kapott forrásokért cserébe „el kell bátortalanítani” az indulásokat.

A brit külügyminiszter úgy fogalmazott, Nagy-Britannia segíteni akar az Afrikából induló migráció terhét viselő Olaszországnak és elismeri, hogy a migráció „európai probléma”.

Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter elmondta, hogy január elsejétől négy százalékkal több (vagyis több mint 117 ezer) migráns érkezett Olaszországba, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában, és kevesebb mint 2014-ben. „Nem fogadhatjuk el, hogy ez a stabil migrációs áradat kizárólag Olaszország problémája legyen” – jelentette ki Gentiloni.

Az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépéséről Boris Johnson „győztes megoldást” szorgalmazott az EU és az Egyesült Királyság számára is. Hangsúlyozta, hogy a brexittel az európai megállapodásokat és nem Európát hagyják el. Paolo Gentiloni szerint London kilépésének „biztos ütemezéssel és realista tárgyalásokkal” kell végbemennie. A brit diplomácia vezetője kizárta, hogy a Nagy-Britanniában élő 600 ezer olasz állampolgárt vízumkényszer fenyegetné. Kijelentette, hogy számukra az olasz féllel közösen kidolgozott „szabályokat” találnak majd.

Az olasz–brit külügyminiszteri találkozó érintette a líbiai helyzetet. Paolo Gentiloni kiemelte, hogy Róma és London is Fájez esz-Szarrádzsot, a líbiai egységkormány vezetőjét támogatja, és minél előbb újra akarják nyitni nagykövetségeiket Tripoliban. Egyeztettek Szíriáról is: az olasz külügyminiszter törékenynek, de jelentős lépésnek nevezte a szíriai tűzszünetet. Boris Johnson szerint a remény az, hogy Bassár el-Aszad elnök nélkül lehessen elképzelni a jövőt Szíriában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »