Az afganisztáni amerikai különítmény csökkentése ellen lobbiznak Obamánál volt diplomaták és parancsnokok

Jóllehet Barack Obama amerikai elnök szintén fontolgatja, hogy nem csökkenti az Afganisztánban lévő csapatok létszámát, három volt afganisztáni különmegbízott mégis levélben kérte az elnököt a csapatcsökkentés elhalasztására.

Dan Feldman, James Dobbins és Marc Grossman 2011 és 2015 között volt a kormányzat afganisztáni és pakisztáni különmegbízottja. Feldman külügyi államtitkár volt, Dobbins pedig részt vett a tálibok hatalmának megdöntése utáni első afgán kormány létrehozásában. Levelüket – amelyet pár nappal ezelőtt írtak, de csak most hoztak nyilvánosságra – tíz volt diplomata és katonai parancsnok is aláírta.

Jelenleg 9800 amerikai katona szolgál afgán földön, és Washington eredeti tervei szerint 2017-ben létszámuk 5500-ra csökkenne. Obama azonban – a védelmi minisztérium álláspontjára való tekintettel is – fontolóra vette, hogy egyelőre mégse kezdődjék meg a csapatcsökkentés, s a Fehér Ház jelezte, hogy az elnök nyitott minden lehetséges "kiigazításra", amelyet a katonai parancsnokok és a tanácsadók javasolnak.

"Fontos jelzés lenne az afgán embereknek, az afgán kormánynak és nemzetközi partnereinek, ha az Egyesült Államok hű maradna elkötelezettségéhez, és a jelenlegi kormány mandátumának végéig nem fogna bele csapatcsökkentésbe. Ez lehetővé tenné az új elnök számára, bárki legyen is az, a gyors döntést" – olvasható a három volt különmegbízott levelében.

A levélírók szerint Obama elnöknek egyértelművé kell tennie, hogy az Egyesült Államok nem kezdi meg a csapatcsökkentést. Leszögezik azt is, hogy a jelenlegi csapatlétszám a minimum az afgán biztonsági erők érdemleges támogatásához a tálibok ellen.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »