Az afgán bandavezér utasítására nem állhatott meg a halálkamion

A bandavezér utasítására nem állt meg az a 71 migránst szállító kisbusz, amelynek utasai megfulladtak a levegőtlenség miatt még 2015 augusztusában. A menekültek hiába dörömböltek, a sofőr továbbment, mivel főnöke azt mondta, hogy 100 ezer eurót veszítenek, ha nem ér célba a szállítmány. A kisbusz Parndorfnál állt meg; mikor észlelte, hogy utasai megfulladtak, a leállósávba hagyta az autót. Az ügy tárgyalása csütörtökön a vádbeszéddel folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken.

Az osztrák autópálya leálló sávjában találtak rá három éve a menekültekkel zsúfolt hűtőkamionra. Az embercsempész-banda bolgár származású sofőrjei Nyugat-Európába szállították volna őket, de magára hagyták a járművet, miután a szerb határ közelében felvett 71 ember a zárt raktérben megfulladt. Hiába dörömböltek a sofőröknek, hogy rosszul vannak, azok a bűnszervezet afgán vezérének utasítására nem álltak meg.

Az embercsempészek ügye csütörtökön a vádbeszéddel felolvasásával folytatódott a Kecskeméti Törvényszéken. Az ügyész szerint az elsőrendű vádlott tudhatott a szállítás rossz körülményeiről. Több esetben pedig telefonon utasította a bűnszervezet tagjait, hogy azok a dörömbölés ellenére sem állhatnak meg.

Hírdetés

„A migránsok dörömbölése, kiabálása kapcsán folytatott telefonbeszélgetésekkel összefüggésben az elsőrendű elismerte, hogy a vádpontban részletezett telefonbeszélgetések megtörténtek, azonban arra hivatkozott, hogy az ő kijelentései, miszerint a sofőr ne álljon meg, tegyen úgy, mintha nem tudna semmit és vezessen tovább, ezzel kapcsolatban arra gondolt, hogy a sofőr azaz a negyedrendű vádlott ne egy benzinkúton, hanem egy parkolóhelyen álljon meg, nyissa ki az ajtót, ellenőrizze a migránsokat, majd folytassa a vezetést, az elsőrendű vádlott azt is előadta, hogy idegessége, és szerb nyelvtudásának hiánya miatt nem tudta ezt elmondani” – fogalmazott Schmidt Gábor ügyész.

A bandavezér telefonon azt is mondta a sofőrnek, hogy 100 ezer eurót veszítenek, ha megállnak és nem ér célba a szállítmány. A vádirat szerint a szervezet tagjai pontosan tudták, hogy a levegő hiánya miatt fulladtak meg az emberek, ennek ellenére újabb szállítmányt szerveztek maguknak.

„A beszélgetés igazolja azt az embertelen hozzáállást is, hogy az első- és másodrendű tudva azt, hogy emberek haltak meg augusztus 27-e este, két újabb szállítást kezdett el szervezni. Ezen túlmenően egy újabb beszélgetés igazolja azt is, hogy a másodrendű vádlott tudta, hogy a migránsok azért haltak meg, mert nem kaptak levegőt” – tette hozzá az ügyész.

Az ügyben négy embert minősített emberöléssel vádolnak. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttattak illegálisan Nyugat-Európába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »