Az áfacsalás térképén

Megélhetésirezsi-csökkentés – ez az a nehezen értelmezhető műkifejezés, amelyet sokat fogunk még hallani a következő két évben. A fenti jelzős szerkezetet Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter használta, amikor az alapvető élelmiszerek áfájáról beszélt a tegnapi kormányinfón. A tervek szerint a sertéshús mellett a baromfi, a tej és a tojás tartozna a kedvezményes, ötszázalékos kulcs alá. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a 22 százalékkal alacsonyabb áfa mekkora előnyhöz juttatja az érintett ágazatokat. Nem is csoda, hogy mindenki be akar kerülni a kedvezményezettek körébe. Persze nem mindenkinek sikerül.

Az, hogy miként dől el, mely ágazatokat illeti meg a kedvezmény, egyelőre nem világos. A hal egészségesebb a sertéshúsnál, keveset fogyasztunk belőle, az ágazat képviselőinek mégsem sikerül elérniük, hogy a kedvezményes kulcs alá kerüljenek. Pedig számításaik szerint ez mindössze évi 2,5 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek. Ez nem nagy összeg, ha más kiadásokkal, például az MNB-alapítványok pénzeivel vetjük össze. Zöldségből, gyümölcsből szintén többet kellene fogyasztanunk, de ezek áfája szintén nem változik. Ráadásul ez a terület érintett leginkább az áfacsalásokban. Szakmai szervezetek szerint az államháztartás kára a teljes ágazati adóteher negyven-ötven százalékát teheti ki. Ez az arány azonban tovább növekedhet, ha a szakemberek gyanúja beigazolódik, és a tej- és húsáfacsalással foglalkozó szervezett bűnözők átállnak a kertészeti termékekre.

A napokban Font Sándort, a Fidesz frakcióvezető-helyettesét kérdeztük arról, hogy miként zajlik az áfacsökkentésről szóló döntések előkészítése, és van-e köze a folyamathoz a Századvégnek. Ugyanis zajlik egy olyan büntetőper, amelyben az ügyészség azzal vádol egy vállalkozót, hogy egy áfacsökkentési ügyben járt el a Századvég igazgatóságának elnöke nevében. A férfi Heim Péterre hivatkozott egy idehaza étolajat gyártó amerikai vállalatnak, mondván, kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának 5 százalékra csökkentését. Az igazság még nem derült ki, és Font sem adott egyértelmű választ kérdésünkre. Mindenesetre az, hogy az ágazatoknak egyenként kell kijárniuk a kormánynál a kedvezményeket, nem sok jóval kecsegtet. Az ilyen döntés-előkészítő rendszerre mondják azt, hogy a korrupció melegágya. Az elmúlt hónapokban a híreket elárasztották a szakmai szervezetek egy kaptafára készülő közleményei, melyekben mindannyian alacsonyabb áfáért esedeznek, arra hivatkozva, hogy egy hozzájuk hasonló ágazat közterheit már csökkentette a kormány, ezért esetükben is indokolt lenne a mérséklés. A jelek szerint a szakma sem érti, hogy milyen elvek alapján választ a kormány a termékcsoportok között.

Persze az sem lehetetlen, hogy a kormánynak épp az a célja, hogy egy kapcsolatokra, függőségre épülő rendszert építsen ki. Így az oszd meg és uralkodj elve alapján tudja egymásnak ugrasztani az ágazatokat, szakmai szervezeteket. Eldönthetik, ki a jó és ki a rossz kliens. Az áfacsökkentés ugyanis egyszerre jutalmazza a kiváltságos ágazatokat, és bünteti a kívül maradókat.

Az adószakértők egy része szerint az teremtene tiszta helyzetet, ha csak egyetlen áfakulcs lenne, az viszont alacsonyabb volna a jelenleginél. A 27 százalékos magyar áfakulcsnál egyébként is csak alacsonyabbat lehet találni az Európai Unióban. Márpedig minél magasabb az áfa, annál jobban megéri elcsalni azt. Magyarország emiatt várhatóan továbbra is kitüntetett helyet foglal majd el az európai áfacsalók térképén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »