Az ActiveWatch felsorolja, hol csorbulnak jogaink

A román hatóságok rosszindulatúan alkalmazzák a magyarokkal szemben a törvényeket. Többek között ez is szerepel a sajtó helyzetéről szóló országos jelentésben. A sajtószabadság nemzetközi napja alkalmából az ActiveWatch sajtófigyelő ügynökség közzé tette a romániai sajtó helyzetéről szóló éves jelentését, melyből kiderül: ebben az esztendőben is bőven akadt példa újságírók megfélemlítésére, de megvesztegetésére is. A 120 oldalas jelentés külön fejezetben részletezi
a magyar közösség szólásszabadságának korlátozását,kitérve a konkrét esetekre is. Például foglalkozik azzal, hogy:
a Székelyföldnek autonómiát követelő tüntetőket, a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztőit, és a magyar közösségi jelképek kitűzőit is bírságokkal sújtották,a magyar nyelvhasználatot korlátozó törvénytervezetek kerültek a parlament elé,Kolozsvár önkormányzata nem engedte kitenni az autonómiát népszerűsítő pannót,Klaus Iohannis államfő pedig olyan kijelentéséért fosztotta meg Tőkés László EP-képviselőt román állami érdemrendjétől, amely a véleményszabadság keretei közé illeszkedik.A jelentés megállapítja, hogy az előző évekhez hasonlóan a román hatóságok – esetenként sikerrel – korlátozzák a magyar kisebbség szabad véleménynyilvánításához való jogát. A média és az állami szervek is megbélyegzik a kisebbségi érdekvédőknek a nyelvi jogok érvényesítésére vagy az önrendelkezésre irányuló törekvéseit. Továbbra is vannak olyan törvénykezdeményezések, melyeknek célja megállítani az ezekről a kérdésekről szóló közvitát. A román törvényeket rosszindulattal alkalmazzák a helyi hatóságok, amikor a magyar közösségi szimbólumokról van szó.
Az ActiveWatch azt javasolja a hatóságoknak:alkalmazzák az Rasszizmus és Intolerancia elleni Európai Bizottság (European Commission against Racism and Intolerance, ECRI – szerk. megj.) ajánlásait, különösen a nemzeti és regionális szimbólumok használatára vonatkozó részeket,indítsanak párbeszédet a magyar közösség jogairól azért, hogy megoldásokat találjanak a problémákra, és elkerüljék az interetnikai konfliktusokat,teremtsék meg a párbeszéd feltételeit,kezdeményezzenek egy olyan nevelési programot, amely a multikulturalitás, különbözőség elfogadására, toleranciára épül.A szervezet figyelmezteti a román újságírókat is a magyar kisebbségről szóló pontos tájékoztatásra.A 120 oldalas jelentés számos fontos megállapítást tesz, nem csak a magyar kisebbségre vonatkozóan. A dokumentum szerzői úgy látják, a romániai sajtót a tulajdonosi szféra korrupt finanszírozási mechanizmusok révén jelentős mértékben kiszolgáltatta a politikának, amely így a médiát propagandaeszközként használja és befolyásolni tudja a közbeszédet.
A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet nemzetközi összehasonlításban Romániát idén a 49. helyre rangsorolta a sajtószabadság tekintetében.

http://foter.ro


Forrás:magyarellenesseg.com
Tovább a cikkre »