Az abortusztörvény az orvosokat is felháborította – nyílt levelet küldtek Záborskának

Az abortusztörvény az orvosokat is felháborította – nyílt levelet küldtek Záborskának

Szerintük az abortusztörvény olyan információkon alapul, amelyek nem felelnek meg a valóságnak!

Záborskának az abortusztörvény ügyében 170 egészségügyi dolgozó küldött nyílt levelet, akik szerint a javaslat azt jelentené az orvosi gyakorlat számára, hogy az orvosoknak, nővéreknek és szülészeknek a lehető legjobb gyakorlattal ellentétesen kéne cselekednünk.

A levél küldői azzal érvelnek, hogy a javaslat beavatkozik a szakmai kompetenciáikba, de közben olyan információkon alapul, amelyek „nem felelnek meg a valóságnak”, és a törvény egyes eljárásokra vonatkozóan többértelmű szabályozást tüntet fel.

Hírdetés

Az egészségügyi dolgozók ezért arra kérték a képviselőket, második olvasatban ne támogassák a javaslatot, mivel az „ront a nők helyzetén” és megakadályozza őket abban, hogy a legjobb ellátásban részesíthessék a pácienseiket.

A nyílt levelet olyanok írták alá, mint a Szlovák Szülész-Nőgyógyász Szövetség docense Martin Redecha, a Pozsonyi Egyetemi Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályának professzora, Jozef Záhumenský vagy a Szlovák Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának elnöke, Iveta Lazorová.

Az abortusztörvény számos újdonságot tartalmaz az előző indítványokhoz képest: 48 óráról 96 órára tolja ki a várakozási időt, amely során a kismamák a kérvény benyújtását követően „átgondolhatják a visszafordíthatatlan lépést”. Ezt első olvasatban már elfogadta a parlament a hónap elején, végleges döntés a második olvasatban születhet a jogszabályról. 

(br, pluska)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »