Az Ab dönthet egy esetleges kvótahatározatnál

Az Ab dönthet egy esetleges kvótahatározatnál

Az Alkotmánybíróság maga döntheti el, hogy az uniós vagy a magyar alaptörvény rendelkezését tartja elsődlegesnek egy esetleges uniós kvótahatározatnál – ezt Lomnici Zoltán alkotmányjogász mondta a Hír TV-nek.

Az Alkotmánybíróság szerdai elsődleges döntése elvi döntés, amit ha elfogadnak, akkor a taláros testület felülbírálhatja az unió rendelkezését egy tömeges betelepítés esetén.

„A következő döntésben, amely már a mostani elvihez képest gyakorlati kérdésben fog dönteni, el fog dőlni, hogy az uniós kvótahatározat ütközik-e a magyar alaptörvény csoportos kiutasításának a tilalmába. Amennyiben pedig igen, akkor Magyarországon a tavalyi kvótahatározatot, függetlenül a luxemburgi Európai Bíróság döntésétől, nem lehet végrehajtani, s ez a döntése egyébként a magyar taláros testületnek illeszkedik teljes mértékben az uniós trendekbe” – nyilatkozta a Hír TV-nek Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Az elmúlt hónapokban más európai országokban – például Németországban, Franciaországban, a Baltikumban és Dániában – is hoztak hasonló határozatot. Az alaptörvény értelmezését még tavaly decemberben kérte az ombudsman.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »