„Az a hülye fa, az az egy”

„Az a hülye fa, az az egy”

Huszonöt éve hunyt el Csengey Dénes. Az Anna című Cseh Tamás-dallal emlékezünk rá.

Csengey Dénes fényképe a Körkép 1983 című antológiából. A kép köteten belüli sorszáma: 8. Fotó: Csigó László

Kevesen tudják, hogy Bereményi Gézán kívül egyetlen olyan költő volt, aki dalszövegeket írt Cseh Tamásnak. Ezekből a dalokból egy egész koherens album is megjelent 1988-ban, Mélyrepülés a címe. Akkor történt ez, amikor Bereményi és Cseh már úgy érezte, hogy mindent megcsináltak, amit együtt lehetett. Aztán később ezt meggondolták, és tíz évvel később újra egymással kezdtek dolgozni, így ez maradt az egyetlen olyan Cseh Tamás-album, amelynek szövegeit nem Bereményi írta.

Csengey Dénes költő és politikus huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon, április 8-án hunyt el. Mindössze 38 éves volt. Halála körül mindenféle összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, az orvosi jelentés szerint azonban természetes úton, szívmegállás következtében halt meg. Költői és szociális érzékenységének 1998 óta állít emléket a Csengey Dénes-díj.

Csengey a népi ellenzék tagjaként részt vett az 1985-ös monori tanácskozáson, majd az 1987-es lakiteleki találkozón is. A Lakiteleki nyilatkozat egyik aláírója volt, és az MDF egyik alapítója, 1990-től haláláig pedig a párt országgyűlési képviselője. 1989. március 15-én, az ellenzéki tüntetésen jelképesen lefoglalta a Magyar Televíziót.

Mi most Anna című versével emlékezünk rá, Cseh Tamás előadásában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »