Az 5G és az ipar 4.0 Európa reménye

Az 5G és az ipar 4.0 Európa reménye

Tehetséges emberekre, stabil digitális készségekre, pénzre és a kreativitás szabadságára van szükség ahhoz, hogy a digitalizáció sikeres legyen – mondta Willem Jonker, az EIT Digital vezérigazgatója a társaság brüsszeli konferenciáján. Be kell látni, a digitalizáció terén Európa nem áll a helyzet magaslatán, ha technológiáról van szó, az Egyesült Államok és Kína lekörözi Európát.

Az 5G bevezetése és a hálózatok kiépítése kapcsán azonban vezető szerephez juthat a kontinens – hangsúlyozta. Jonker szerint a hálózatoknak csak úgy van igazán értelmük, ha átlépik Európa határait, ki kell őket terjeszteni világszintűvé. Mindez csak nemzetközi összefogással valósulhat meg, ezért van igazán nagy szükség arra, hogy kiépüljön a bizalom, és megteremtődjön a közös munka alapja. A vezérigazgató szerint még az ipar 4.0 az a terület, amelyen az európai cégek versenyképesek, főként az autóipari vállalatok. Ez Magyarország esetében is hatványozottan igaz.

Hírdetés

Magasan képzett, digitális szaktudással rendelkező szakemberekből viszont Európa-szerte hiány van, ezért hatalmas szükség van az egyetemekkel való együttműködésre.

Európa számára az is probléma, hogy nagy az ellenállás és még nagyobb a bizalmatlanság a digitalizációval szemben. Jonker példaként említette, hogy mekkora ellenállást váltott ki a legtöbb országban az Uber vagy az Airbnb megjelenése. Nyilván mindkettő sértett üzleti, politikai érdekeket, és a lakosságnak is volt vele problémája, de szabályozták is. Az okostelefon viszont mindenki zsebében ott lapul. Félünk a nagy változásoktól, de szép lassan valahogy mégis beengedjük őket a mindennapjainkba. Jonker szerint összefogásra van szükség ahhoz is, hogy ezek a társadalmi blokkok megszűnjenek.

A teljes cikk a szerdai Világgazdaságban olvasható


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »