Az 50 év felettiek csaknem kétharmadát már beoltották Komáromban, egyre kapósabb a 3. dózis

Az 50 év felettiek csaknem kétharmadát már beoltották Komáromban, egyre kapósabb a 3. dózis

Nőtt a lakosság érdeklődése a koronavírus elleni oltás iránt a komáromi kórházban, ahol főleg a 3. dózis egyre kapósabb.

Az intézmény és a városvezetés közti kiváló együttműködésnek köszönhetően Komárom azon kevés szlovákiai helység egyike, ahol az 50 év felettiek beoltottsága már elérte a 65 százalékot, s ez a Covid-automata szerinti besorolását is kedvezően befolyásolja.

Bár a kórházban ápolt, többnyire be nem oltott, covidos páciensek száma fokozatosan nő, de annak igazgatósága még ura a járványhelyzetnek.

„Ez idő tájt a Covid-részlegünkön 12 pácienst kezelünk, közülük 2 személy súlyos állapotban van, további 3-an pedig fertőzésgyanúsak, s várunk a teszteredményükre. E betegek közül csupán 1 volt beoltva, s az ő megbetegedése jóval könnyebb lefolyású, mint a többieké“ – mondta el Filkó Gabriella doktornő, az intézmény illetékes igazgató-helyettese. Hozzátette: a saját alkalmazottaik Covid-19 pozitivitása azért nem jelent gondot, mert a több mint 75 százalékukat már két vakcinaadaggal beoltották, s akik akarták, már a 3. dózist is megkapták. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a pandémia időszerű hullámát sokkal jobban tudják kezelni, mint ahogy a 2. hullámot kezelték.

Hírdetés

Az előzetesen be nem regisztrált polgárokat is beoltjuk. A múlt héttől megugrott az érdeklődés, főleg a 3. dózis iránt. Naponta több száz személy oltakozása történik“

– áulta el Filkó doktornő.

Jó tudni, hogy az érdeklődőknek a 3. oltásadag beszúratása előtt be kell mutatniuk az előző két adag felvételéről szóló, érvényes bizonylatukat, vagyis a digitális uniós Covid-útlevelüket. Azután az oltóközpont munkatársa azon megnézi, hogy a 2. oltásadag beadása óta már eltelt-e a központilag megszabott időszak, amely a 3. dózis beadásának a feltétele.

Az immunhiányos páciensek leghamarabb 4 héttel a 2. adag beszúrása után, az immunkompetensek pedig legkorábban a 2. adag felvétele után 6 hónappal kérhetik a 3. adagot.

Azoknak a teljeskörűen beoltott polgároknak, akik már átestek a Covid-19 megbetegedésen, a 3. emlékeztető adag felvételét azért nem ajánlják, mert a megbetegedésük éppen úgy hat, mint a 3. oltásadag. Ha azonban közülük valaki mégis nagyon ragaszkodik ahhoz, akkor azt mégis beadják neki. A beszúrása főleg az alábbi két csoport esetében megfontolandó: akiknek a megbetegedése több mint 12 hónappal korábban történt, illetve azokéban, akiknél a betegség lefolyása tünetmentes volt, vagy csak enyhe tünetekkel járt együtt.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »