Az 5 legnagyobb higiéniai hiba, amit nap mint nap elkövetünk

Az 5 legnagyobb higiéniai hiba, amit nap mint nap elkövetünk

Azt már szinte mindenki tudja, hogy az irodai telefonon több baktérium található, mint egy WC-csészében, mégis sokan esnek abba a hibába, hogy fogalmuk sincs, milyen egyéb viselkedésükkel árthatnak egészségüknek. Az alábbi lista segít, milyen – látszólag ártalmatlan – higiéniai szokásainkkal érdemes felhagynunk.

Régen magazinokat tartottunk a mellékhelyiségben, de amióta létezik mobiltelefon, az emberek többsége azzal vonul oda, bele sem gondolva, hogy mennyi baktérium kerülhet a készülékre. Lehet, hogy nem unatkozunk, ha a kütyü velünk van, mégis igyekezzünk kibírni nélküle, ugyanis a telefont a következő hívásnál közvetlenül az arcunkhoz nyomjuk – írja a bien.hu.

Ezáltal a képernyőről az összes rárakódott baktérium az arcunkon landol, ami pattanásokat okozhat a bőrön, sőt, súlyosabb esetben meg is betegedhetünk tőle.

Tedd a szívedre a kezed és próbáld meg felidézni, mikor mostad ki utoljára a sminkszivacsod, vagy bármelyik ecseted. Van, aki éveken keresztül használ egy eszközt, bármiféle tisztítás nélkül, majd csodálkozik, hogy miért pattogzik ki olyan gyakran a bőre. A felhalmozódott alapozó vagy púder nemcsak a baktériumok melegágya, a termék felhordását is megnehezíti, pedig egy párperces művelettel mindez kiküszöbölhető.

Minimum havonta fogd a sminkszivacsaid, ecseteid és meleg, szappanos vízzel mosd ki őket. Akkor tiszták, amikor a belőlük távozó víz már átlátszó. Nyomkodd és rázd ki őket, másnap pedig élvezd, hogy sminked könnyen és biztonságosan viheted fel velük az arcodra.

Hírdetés

Sokan esküsznek rá, hogy nincs jobb, mint egy frissítő, reggeli zuhany. Lehet, hogy valóban jobban indul így a nap, de sokkal fontosabb – és egészségesebb – ezt lefekvés előtt megejteni. Gondolj csak bele: tömegközlekedsz, munkahelyen vagy, utána boltba mész, esetleg megizzadsz stb., és ezt a sok felhalmozódott piszkot mind beviszed az ágyadba, ágyneműdre.

Ha alvás előtt fürdesz, nemcsak jobban alszol, hanem az allergia kockázatát is minimálisra csökkented, hiszen az olajokat és a pollent is lemosod magadról. Ha este és reggel is zuhanyzol, szintén nem szerencsés, hiszen így könnyen elvékonyodhat a bőrödet védő faggyúréteg, főleg akkor, ha forró vízzel mosakszol.

Szintén egy olyan szokás, amiről nem is tudjuk, milyen egészségtelen. Az arcunkhoz szigorúan csak kézmosás után volna szabad hozzáérnünk, mert minden más esetben csak piszkot viszünk fel rá.

A leghétköznapibb tárgyak, mint például a telefon, a számítógép billentyűzete vagy a távirányító rengeteg baktériumot eredményeznek a kezünkön, mi pedig akárhányszor a kezünkbe temetjük az arcunkat, vagy tenyérrel támasztjuk a fejünket, ezt mind átvisszük arcbőrünkre. A piszok eltömítheti a pórusokat, ami mitesszereket vagy pattanásokat okozhat.

Egy kiadós edzés után mindenki megmossa izzadt arcát, azonban sokkal fontosabb lenne mindezt az edzés elkezdése előtt is megtenni. Az edzőtermekben sokszor látni lányokat, akik talpig sminkben sportolnak, pedig ha tudnák, ezzel mennyit ártanak a bőrüknek, bizonyára sosem tennék.

Edzés közben ugyanis megizzadunk, az izzadtságot pedig letöröljük, ezáltal a pórusainkba kenve minden piszkot, sminket és faggyút. Ez ugyancsak pattanásokhoz, bőrirritációhoz és kiütésekhez vezethet. Mosakodj meg sportolás előtt, hiszen ha a tiszta bőröd izzad, csak egy kis só kerül rá, ami nem irritálja.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »