Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap felvidéki állomásai

Az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap felvidéki állomásai

Kilencedik éve, augusztus folyamán szervezi meg a Mária Út Egyesület az önkéntesei segítségével az 1Úton Nemzetközi Zarándoknapot. Ezen a napon a Felvidéken, Délvidéken, Erdélyben, Ausztriában és Magyarországon is ki lehet próbálni a zarándoklás gyalogos, lovas vagy evezős fajtáját. A Mária-út teljes útvonalán, minden szakaszon egy közös célért, idén a békéért szerveznek zarándoklatokat augusztus 13-án, Nagyboldogasszony ünnepéhez kötődően – mondta el portálunknak Török András, az egyesület felvidéki koordinátora.

Az évente megrendezésre kerülő zarándoklat az 1Úton nevet viseli és több száz települést érint Közép-Európában. Összességében tízezer ember mozdul meg: családok, közösségek, de bekapcsolódhatnak civil szervezetek, egyházi szervezetek, iskolák is, illetve egyénileg is megvalósítható a zarándoknap. Különböző szándékokra valósulnak meg ez a zarándoknapok. Zarándokoltunk már az édesanyákért, az édesapákért, családokért, a gyermekeket vállalókért.

A Felvidéken különböző helyszíneken négy gyalogos (más-más) hosszúságú és egy evezős zarándoklat valósul meg augusztus 13-án, szombaton. A legrövidebb szakasz a nyékvárkonyi Szent Jakab-templomtól indul 14 órakor és Dercsikáig tart. A mintegy 8 kilométeres szakasz délután fél hatkor rózsafüzér-imádkozással és a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmisével ér véget a dercsikai templomban. Szintén Dercsikán ér véget a picit hosszabb, 10 kilométeres zarándokút, amely Gelléről, a Szent Péter és Pál-templomtól zarándokáldással indul szombaton 13 órakor. A harmadik felvidéki gyalogos zarándoklat idén reggel hat órakor – a hagyományoktól eltérően – a palásti Szent György-templomban szentmisével indul és Ipolyságon, a Nagyboldogasszony-templomban ér véget dél körül. A 17 kilométeres zarándokút szintén a Mária-út főszakaszán valósul meg, a zarándokok imádkoznak Gyurász Pál atya vezetésével – számolt be portálunknak Velebny Gábor, a zarándokút koordinátora.

Hírdetés

A leghosszabb, 21 kilométeres szakaszt Török András vezeti. Mint mondta, több megállóhellyel reggel hét órakor zarándokáldással indulnak el az udvardi Szent Adalbert-templomtól, majd Baromlak és Újlót településeken keresztül a pozbai kutacskánál végződik a zarándoklat – gyakorlatilag Pozbára nem mennek már be a zarándokok, de a legszentebb áldozatot délután fél négykor a pozbai Szentkútnál Nagy András udvardi esperesplébános mutatja be. A gyalogos zarándoklatokra minden érdeklődőt szeretettel várnak, az egyes állomások koordinátorainak elérhetőségét itt találják az érdeklődők.

amelyről a szervezők nevében Duka Gábor számolt be lapunknak. Mint mondta, a kezdetektől, azaz kilencedik alkalommal szervezik meg, s a felvidéki Karvától Esztergomig tart. A mintegy háromórás utat kezdetben kenukkal tették meg, de ma már rendelkezésükre áll egy bőgős csónak is. A zarándoklat a program szerint a karvai római katolikus templomban kezdődik, ahol Csomor Gyula atya tartja a nyitószentmisét, melyet követően a karvai csónakleeresztőtől indulnak el kenukkal, bőgős csónakkal Esztergomba. Onnan gyalog a bazilikához mennek a zarándokok a 18 órás szentmisére, végül autóbusszal térnek vissza Karvára. A zarándoklat előzetes regisztrációhoz kötött, jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet.

Az augusztus 13-án tartott egynapos zarándoklatok részletes programja itt található országonkénti bontásban, de érdemes követni az esemény Facebook-oldalát is. A szervezők megfogalmazása szerint az eseményre meghívást kap mindenki, aki késztetést érez arra, hogy egy egész napos zarándoklat keretében, hosszabb vagy rövidebb szakaszt tegyen meg a Mária-úton.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »