Az 1970-es árvíz áldozataira emlékeztek Szatmárnémetiben – VIDEÓ

Az 1970-es árvíz áldozataira emlékeztek Szatmárnémetiben – VIDEÓ

Szombat délelőtt a Május 14 lakónegyedben található árvízi emlékműnél emlékeztek a Szatmárnémetit és környékét ért természeti katasztrófa 46. évfordulóján. A résztvevők megkoszorúzták az emlékművet, amelynek szomszédságában egy archív fotókból összeállított kiállítás idézte fel a nehéz napokat.

Közintézmények, politikai pártok és egyházak képviselői és a környéken lakók a Május 14 lakónegyedben elhelyezett árvízi emlékműnél gyűltek össze szombaton 11 órakor, hogy együtt emlékezzenek a Szatmárnémetit ért eddigi legnagyobb természeti katasztrófa áldozataira. Az esemény részeként vallási felekezetek képviselőivel imádkoztak a résztvevők, majd megkoszorúzták az emlékművet. Ardelean Radu, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársa rövid beszédében elevenítette fel a tragikus eseményeket.

1970 tavasza emberemlékezet óta a legcsapadékosabb tavasz volt. Május 10. és 13. között a mérések szerint 100 liter csapadék esett négyzetméterenként. Egy nap alatt annyi eső esett, mint máskor 2-3 hónap alatt. Május 13-án aztán már aggasztóan magas volt a Szamos vízállása, május 14-én pedig a folyó átszakította a töltést, elöntve a megye egyharmadát.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »