Az 1552-es palásti csata hőseire emlékeztek Paláston

Az 1552-es palásti csata hőseire emlékeztek Paláston

Augusztus 10-én az 1552-es palásti csatában elesett hősökre emlékeztek a községben. Az előző évekhez hasonlóan a Falumúzeum lábánál gyűlt össze a falu apraja-nagyja, hogy vezényszóra onnan indulhasson meg a menet a 2016-ban felavatott emlékpark felé.

A történelmi zászlókat lengető, korhű ruhákba öltözött megemlékezők megkoszorúzták az emlékpark szomszédságában található, a palásti csata hőseinek emléket állító régi “török kápolnát.” A parkba érkezvén Köpöncei Péter polgármester, a Permeo Pt. elnöke mondta el megemlékező beszédét.

“Ma azokra emlékezünk, akik hajlandóak voltak életüket áldozni azért, hogy nekünk valamiféle jövőnk legyen. Bízom benne, hogy ez a csata mindannyiunk számára azt is jelenti, hogy helytállni akkor is érdemes, ha körülöttünk lévő közeg nem éppen értékeli azt. Vannak nemes eszmék, melyeket követni kell, és sokszor a világot meghazudtolva ki kell állnunk saját igazunkért, saját közösségünkért”

– fogalmazott szónoklatában a palásti polgármester.

Ezután kapott szót Hojsza Zoltán, az emlékpark egyik ötletgazdája és kivitelezője, aki múltunk megismerésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hírdetés

“Fontos, hogy ismerjük gyökereinket, mert az a fa, amelynek nincsen gyökere, nem él. S mi is, ugyanúgy, mint a fa, a gyökerekből táplálkozunk”

– hangsúlyozta a palásti lokálpatrióta.

A beszédek után került sor a szabadtéri szentmisére, melyet Gyurász Pál tesmagi plébános mutatott be. Gurász atya prédikációjában emlékeztetett, hogy a csata hősei egy eszméért harcoltak, hiszen a kereszténységért áldozták fel életüket a hit és a haza oltárán.

A rendezvény a Felföldi Dalia Iskola bemutatójával ért véget. A következő palásti csatához köthető esemény az augusztus 17-én – az 1552-es emlékparkban – megrendezésre kerülő V. Thury György Íjászverseny lesz.

Kapusník Csaba


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »