Avramopulosz boldog, aláírták az Európai integrációs partnerség című dokumentumot

Avramopulosz boldog, aláírták az Európai integrációs partnerség című dokumentumot

Az Európai Bizottság és szociális és gazdasági partnerei Brüsszelben aláírták az Európai integrációs partnerség című dokumentumot, amely kötelezettségvállalásokat rögzít arra vonatkozóan, hogyan támogassák és erősítsék az EU-ban jogszerűen tartózkodó menekültek és migránsok munkaerőpiaci beilleszkedésének lehetőségeit – közölte Dimitrisz Avramopulosz szerdán.

Az Európai Bizottság migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja hangsúlyozta, a munkaerőpiacon való részvétel döntő fontosságú az újonnan érkezők és különösen a menekültek sikeres beilleszkedése szempontjából. A menekültek sikeres integrálásából valamennyi – magán és állami – szereplőnek ki kell vennie a részét. Az EU kötelezettséget vállalt arra, hogy a szociális és gazdasági partnerekkel együttműködve nem csupán európai, hanem nemzeti szinten valósítja meg ezt a célkitűzést – tette hozzá.

Marianne Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos azt hangsúlyozta, hogy a társadalmi integráció legmegfelelőbb módja a munkaerőpiaci részvétel, ezért szükséges, hogy ez a lehető legbiztonságosabban és legrövidebb időn belül megtörténjen. Az összefogás a befogadóbb munkaerőpiacok és társadalmak kialakítását és mindenki számára kedvezőbb és fenntarthatóbb eredmények elérését segíti elő, összhangban a szociális jogok európai pillérébe foglalt elvekkel. Az integráció csak akkor lehet sikeres, ha valamennyi szereplő – az uniós intézményektől kezdve a nemzeti és helyi hatóságokon át a szociális és gazdasági partnerekig és a civil szervezetekig – kiveszi abból a részét – mondta.

A kötelezettségvállalások körében a szociális és gazdasági partnerek vállalták a menekültek munkaerőpiaci integrációjára vonatkozó bevált módszerek megosztását, például a munkaerőpiaci beilleszkedésüket segítő mentorálási programok szervezését vagy a készségek és képesítések azonosításának, értékelésének és dokumentálásának elősegítését. Kötelezettséget vállaltak arra is, hogy tagjaik körében előmozdítják a partnerséget és minden szinten erősítik az együttműködést a közigazgatási szervekkel.

Hírdetés

Az Európai Bizottság többek között azt vállalta, hogy együttműködést hoz létre uniós alapokkal, illetve alakít ki egyéb kapcsolódó európai szintű kezdeményezésekkel, valamint továbbra is segíti az együttműködést az érintett uniós szervekkel, csoportokkal, bizottságokkal és hálózatokkal és a szociális és gazdasági partnerekkel a menekültek munkaerőpiaci integrációjának támogatása céljából.

Mint elmondták, a jelenlegi és jövőbeni szakemberhiányra és munkaerőpiaci szükségletekre tekintettel, a menekültekben rejlő lehetőségek mellőzése komoly erőforrás-pazarlást jelentene az érintettek, valamint a gazdaság és a társadalom egésze számára. Jóllehet a meglévő munkaerő képzése és teljes mozgósítása további beruházásokat tesz szükségessé, a menekültek – megfelelő integrálásuk esetén – szintén hozzájárulhatnak az EU munkaerőpiacaihoz és elősegíthetik a demográfiai kihívás kezelését.

Tanulmányok szerint a menekültek munkába állása komoly akadályokba ütközik és az unión kívüli országokból érkezők közül ők alkotják az egyik legkiszolgáltatottabb csoportot a munkaerőpiacon. 2014-ben a menekültek foglalkoztatási rátája 15-20 százalékkal volt alacsonyabb a helyi lakosságénál.

MTI

The post Avramopulosz boldog, aláírták az Európai integrációs partnerség című dokumentumot appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »