Avatóünnepség a kibővített szombathelyi premontrei gimnáziumban

Avatóünnepség a kibővített szombathelyi premontrei gimnáziumban

Október 26-án adták át a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium új épületszárnyát és felújított sportudvarát Szombathelyen. Az ünnepség végén az új iskolaszárnyat, amelyet szeptember elején vehettek birtokba a diákok, Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

A szombathelyi premontrei gimnázium új épületszárnyának és felújított sportudvarának ünnepélyes átadásán Véghné Busics Hilda, az oktatási intézmény igazgatója úgy fogalmazott: az iskola épületegyüttese most már három évszázadot kapcsol össze, „hidat épít múlt és jelen között, miközben ablakot nyit a jövőre”. A gimnázium épületét 1894-ben Kuncz Adolf prépost prelátus építtette, majd az 1970-es években bővítették. A premontrei szerzetesrend 1994-ben indította meg újra a gimnáziumi oktatás a nagy múltú iskolában – ismertette az intézményvezető.

Az új 1300 négyzetméter alapterületű, háromszintes épületszárnyban helyet kapott több tanterem, táncterem, közösségi tér, konditerem; megújult a gimnázium tornaterme, belső iskolaudvara és az összes sportpályája.

Hírdetés

Beszédében Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára emlékeztetett: hetven éve annak, hogy a kommunista rendszerben elvették az egyházaktól az intézményeiket. A rendszerváltozás előtt csak tíz iskolájuk volt az egyházaknak Magyarországon, ezért is üzenetértékű az, ahogyan az elmúlt több mint nyolc évben az egyházi iskolák fejlődhettek. A kormány anyagi támogatása az épület megújításához, korszerűsítéséhez járult hozzá, de az iskola szellemiségének megőrzéséhez és továbbadásához kellenek a szerzetesek, kellenek elhivatott tanárok, és kellenek a tudást és keresztény értékeket befogadni akaró diákok – hangsúlyozta az államtitkár.

Az avatóünnepség végén az új iskolaszárnyat – amelyet már szeptember elején birtokba vehettek a diákok – Fazakas Zoltán Márton premontrei apát áldotta meg.

Forrás és fotó: MTI

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »