Avantgárd a múzeumban – Átköltözik a Bánffy-palotába a kolozsvári Mimesis

Avantgárd a múzeumban – Átköltözik a Bánffy-palotába a kolozsvári Mimesis

Conti-mentális terek címmel rendezik meg idén a negyedik kiadásához ért Mimesis Kortárs Vizuális Művészeti Fesztivált a Kolozsvári Magyar Napok keretében, amelynek idén a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palota pincéje lesz a helyszíne – jelentették be a szervezők csütörtöki sajtótájékoztatójukon. 

banffy1_bA Bánffy-palota

Gergely Balázs, a KMN főszervezője elmondta: idén felújítják az egykori New York (Continental) szállót ezért a helyszínváltoztatás. Hozzáfűzte: a Bánffy-palota nem csupán az Origo Egyesület által szervezett Mimesist, hanem két további kiállítást is befogad. Itt rendezik a Markó Károly és követői című tárlatot és a Magyar Művészeti Akadémia által kiválogatott kortárs alkotásokból is itt nyílik kiállítás. Gergely arról is beszámolt egyúttal, hogy a New York szálloda mint rendezvényhelyszín kiesésével ennek funkcióit részben a Bánffy-palota fogja átvenni az idén augusztus 14. és 21. özött megszervezett magyar napokon.

Márkos Tünde, a Mimesis Fesztivál szervezője, az Origo Egyesület elnöke ugyanakkor elmondta: felmerült lehetőségként, hogy idén is a New York szállót béreljék ki, a bukaresti Collectiv klubban történt tragédia után azonban ezt már nem merték felvállalni. A szervező közölte, idén kevesebb képzőművész alkotásai láthatóak majd a fesztiválon, de fiatalabb és idősebb, magyar és román művészek egyaránt bemutatják munkáikat. „A művészetnek egy nyelve van, a vizuális” – szögezte le.

Az Origo Egyesület egyébként a hétfőn, augusztus 15-én 16 órakor megnyíló művészeti fesztivál mellett több rendezvényt is szervez a magyar napokon. Szintén hétfőn kerül sor 14.30-tól a Macskara című interaktív bábelőadásra Daróczi Ilona bábszínész előadásában. 21 órakor pedig Cseh Tamás és Turcsányi Sándor dalait adja elő Daróczi Ilona és Turcsányi Sándor Lonczi és Turpi – duettest címmel, kedden 17 órakor pedig Dimenziószín címmel Losonczi Béla festészeti kiállítását nyitják meg. E három rendezvény helyszíne a belvárosi Insomnia kávézó.

A kultkocsmában szervezték különben a csütörtöki sajtótájékoztatót is, amelyen Dorel Găină fotóművész leszögezte: az Insomnia nemcsak kávézó, hanem kulturális központ is, amely összefogja az egyedül dolgozó képzőművészeket. Továbbá elárulta: a Conti-mentális terek kifejezés, amely a Mimesis fesztivál címe a múltat köti össze a jelennel, hiszen az első három alkalommal a New York szálloda, vagy ahogy a kolozsváriak becézik, „Conti” szolgált a fesztivál helyszínéül. Hozzáfűzte: a Bánffy-palota pincéje egy olyan tér, ahová 15-20 éve terveznek rendezvényt szervezni, de eddig nem sikerült. „Az avantgárd művészet mindig a múzeumba szeretett volna bejutni, most megadatik” – magyarázta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »