Autót vásárolna? Még mindig sokan átállíthatják a tachométert

Autót vásárolna? Még mindig sokan átállíthatják a tachométert

Hónapról hónapra emelkedik a magánszemélyek által kínált használt gépkocsik száma, szakértők szerint ez a legnagyobb valószínűséggel annak a következménye, hogy 2016-tól bűncselekménynek számít a sebességmérő átállítása.

Idén januárban a piacon lévő körülbelül 54 000 használt gépkocsi közel felét magánszemélyek kínálták. A legtöbbet az Eperjesi kerületben, a legkevesebbet a Nagyszombatiban. A vállalkozókkal vagy bazárokkal összehasonlítva a magánszemélyek öregebb és lényegesen több kilométert futott autót kínáltak. Átlagban 10,8 éves autót 191 884 futott kilométerrel. Ezzel szemben a bazárokban kínált autók átlagéletkora 4,6 év volt, átlag 50 ezer megtett kilométerrel.

„Az, hogy megnőtt a magánszemélyek kínálta használt gépkocsik száma, a 2016 januárjától hatályos törvénymódosításnak lehet a következménye. Ennek köszönhetően már bűncselekménynek számít a kilométerórák átállítása” – tájékoztatott az ország legnagyobb autóbazárjának, az AAA Autónak az igazgatója, Karolína Topolová.

Szlovákiában a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelet ellenőrzi a törvény betartását, a szabálysértőre 3000-től 50 000 euróig terjedő bírságot róhat ki, akár két évvel az észlelt törvényszegés után is. Ismételt szabálysértésnél a bírságot megduplázzák, az ellenőr szélsőséges esetben a tettes vállalkozási engedélyét is lefoglalhatja. Topolová szerint a törvény legnagyobb hiányossága viszont az, hogy csupán a vállalkozókra, jogi személyekre vonatkozik, a magánszemélyeket kivonták a jogszabály hatálya alól.

Hírdetés

„A vállalkozók pedig nagyon gyorsan megtanulták, hogyan lehet megkerülni a törvényt. A használt autókat egyszerűen elkezdték magánszemélyek árusítani”

– mondta Topolová. Szerinte legalább az pozitívum, hogy nem emelkedett a külföldről behozott gépkocsik száma, ezek a kínálat 36,6 százalékát teszik ki, ami lényegesen kevesebb, mint például Lengyelországban. Ott a használt autók 60 százalékát hozták be külföldről.

Nem hivatalos statisztikák szerint az országban regisztrált több mint hárommillió gépkocsi 40 százalékán át van állítva a kilométeróra; ez körülbelül egymillió gépkocsit jelent. Ha 90 000-rel tekerik vissza a kilométerórát, automatikusan 600–700 euróval kérhetnek többet, ennyi a nyereség egyetlen átállításon.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »