Autószerelőkre, taxisokra is kiterjesztik az online pénztárgépet

Autószerelőkre, taxisokra is kiterjesztik az online pénztárgépet

Január 1-től tovább bővül az online pénztárgépekkel működő vállalkozások köre. A többi közt a taxisoknak is az adóhivatalhoz bekötött géppel kell nyugtát adni. Az érdekképviselet szerint ezzel az utasok is rosszul járnak, mert nehezebben tudnak majd reklamálni.

Az egyik budapesti patikában évek óta online pénztárgép adja a blokkot. „Mi az elsők között voltunk, akik bevezettük ezt az online pénztárgépet, pontosabban a rendszergazdánk vezette be, de mi már amúgy is be voltunk kötve, minden egyes gyógyszertár a társadalombiztosításhoz, hiszen mi online, közvetlenül számoljuk el a biztosítóval a gyógyszerek árát” – mondta Bölcs Judit, a Budai Korona Patika gyógyszerésze.

Január 1-től egy sor más szolgáltatásra, például az autószerelésre, a plasztikai sebészetre, a masszírozásra és a taxizásra is kiterjesztik az adóhatósághoz bekötött online pénztárgépet. A taxisok egyik érdekképviseletének elnöke azt mondta: a változás hátrányosan érinti az utasokat. A számlán ezentúl csak az összeg és a taxis adatai szerepelnek majd. Így nehezebb lesz panaszt tenni. „A szolgáltatásra vonatkozó egyéb információknak nem lesz birtokában az utas, ezért a szakma már kezdeményezte a rendeletalkotónál ennek a számviteli bizonylatnak, illetve a pénztárgép által kibocsájtott adóügyi bizonylatnak az összehangolását” – mondta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

Az online pénztárgépet elsőként a kiskereskedelemben vezették be a feketegazdaság visszaszorítására. „Azonnal látják, ha egy telephely nincs bejelentve, vagy hogyha más üzletekhez képest túl alacsony a forgalom. De mondjuk arra is jó, ha a fekete foglalkoztatásról van szó, mert látja a pénztárgépben, hogy mennyi a forgalom és összeveti, hogy azzal elégséges munkaerő áll-e rendelkezésre, de a cégeknek is hasznos, mert rögzíti a készpénzállományt, vagyis látják azt, ha egy alkalmazott saját zsebre dolgozik” – mondta Bajusz Dániel, a Vámosi-Nagy Ernst&Young Ügyvédi Iroda ügyvédje.

Jövő évtől az étel- és italautomatákat is be kell kötni a NAV-hoz.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »