Autonómia és stabilitás

Autonómia és stabilitás

Autonómia és stabilitás címmel szervezett konferenciát Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Emberi Jogi Albizottság alelnöke az Európai Parlament brüsszeli székhelyén kedden. A rendezvényt moderáló Szilágyi Zsolt, Tőkés László munkatársa az autonómiát az ebben érintett térségek stabilitása garanciájának nevezte, és azt emelte ki, hogy amint az előadók és részvevők együttes jelenléte is tanúsítja, itt egy pártok fölötti ügyről van szó, éppen ezért a demokráciát a különféle pártideológiákon felülemelkedve kell az autonómia irányába szélesíteni.

Tőkés László rámutatott, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek ügye méltánytalan módon szorul háttérbe az unióban, hiszen a lélekszámuk a tagországok összlakosságának mintegy 9–10 százalékát teszi ki, ami körülbelül kétszeresét jelenti a migránsok számá­nak. Éppen ezért üdvözlésre méltó, hogy az Európai Néppárt a kisebbségek ügyét egyre határozottabban felvállalja, amint ezt tavaly áprilisban is tette egy kisebbségvédelmi szakmai konferencia megszervezése által. A rendezvény folytatása kíván lenni amannak, és „a kisebbségekhez tartozó személyek” egyéni jogaitól a kisebbségi kollektív jogok, a közösségi önrendelkezés irányába jelent továbblépést – hangsúlyozta a képviselő.

Gál Kinga fideszes képviselő, az Európai Néppárt alelnöke előadásában kettős mérce alkalmazásának nevezte az EU azon eljárását, hogy miközben a csatlakozni kívánó országoktól megköveteli az Európa Tanács kisebbségi keretegyezményének és nyelvi chartájának betartását, ezzel szemben saját tagállamaitól nem követeli meg ugyanezt. A helyes út az volna, hogyha az unió teljes egészében átvenné az ET kisebbségvédelmi joganyagát – ezt azonban mind ez ideig nem sikerült elérni. Az ajtó résnyire nyitva áll, s ha valódi változást akarunk, ezt a rést kell szélesebbre nyitnunk – zárta beszédét a képviselőnő.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »