Autómentes nap kicsit másképp

Autómentes nap kicsit másképp

Dunaszerdahely Városa – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét (European mobility week) elnevezésű kampányba, amelynek koordinátora nemzeti szinten a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériumának hatáskörébe tartozó intézménye, a Szlovák Környezetvédelmi Iroda volt. A rossz idő miatt a program a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban valósult meg, és a Fő utcát sem zárták le az autósok előtt, de a gyerekek így is remekül szórakoztak a különféle standoknál.

Ebben az évben az Európai Mobilitási Hét 2021. szeptember 16. és 22. közé esett. Több ország számos települése vesz részt minden évben a kampányban – tavaly például 53 ország összesen 2945 községe regisztrált a rendezvényre. Szlovákiában minden évben többen érdeklődnek az esemény iránt. Idén a kampány jubileumi 20. évét rendezték meg Európa-szerte és a 2021-es év témája a „Fenntartható közlekedés a biztonság és egészség jegyében” címet viselte.

A kampány idei négy fő témaköre: a lelki és testi egészség, a biztonság, valamint a reakció a COVID-19-re. A 2021-es évad védnöke Ján Budaj, Szlovákia Környezetvédelmi minisztere volt.

Dunaszerdahely polgármestere, Hájos Zoltán köszöntőjében elmondta, hogy a fiatal generációt kell megszólítani a fejlesztésekkel, hiszen övék a jövő, más szemléletük van az energia felhasználásával és a közlekedéssel kapcsolatban is, mint az idősebbeknek. Dunaszerdahely területén jelenleg két fedett biciklitároló található, amelyhez további kettőt terveznek elhelyezni. Dunaszerdahely Város Önkormányzata továbbra is támogatja az elektromos meghajtású közlekedést a város területén.

Ezért olyan általános érvényű rendeletet fogadott el, amely alapján az elektromos meghajtású járművek töltőállomásaira vonatkozó ingatlanadó értéke nulla.

2021. március 1-jétől az önkormányzat bevezette a zöld rendszámmal rendelkező járművek részére a város területén való ingyenes parkolást is. Dunaszerdahelyen a városi rendőrség két elektromos meghajtású járművet használ, valamint a közétkeztetést biztosító városi cég, a Gastro DS kft. az ételek szállítását is elektromos meghajtású járművekkel biztosítja.

Idén is kiértékelték a környezetvédelmi-szelektív hulladékgyűjtés verseny győzteseit, amelyet a város önkormányzata és az FCC Szlovákia is támogatott. Zuzana Krenyitzka elmondta, hogy Dunaszerdahely alapiskolái és óvodái is részt vettek a papírgyűjtési versenyben, így több mint 176 ezer kg-ot sikerült összegyűjtenie a városnak.

Hírdetés

A dunaszerdahelyi óvodáknak és az alapiskoláknak ajándékcsomaggal kedveskedtek a szervezők,

valamint Inczédi Gábor és Hájos Zoltán átadta a ,,Bringázz a munkába” elnevezésű verseny egyéni és csapat győzteseinek az okleveleket és a megérdemelt ajándéktáskát.

Dunaszerdahely Város Önkormányzata úgy határozott, hogy 2021. szeptember 22-én a városi tömegközlekedést a nyilvánosság részére ingyenessé teszi. A város vezetőségének célja, hogy a jövőben alacsonyplatós elektromos meghajtású energiatakarékos autóbuszokkal oldja meg a tömegközlekedést. Hájos Zoltán a sajtó számára beszámolt a további kerékpárutak kiépítéséről is.

A mára kiépített, bringások számára kialakított szakaszok teljes hossza 4 km. Az önkormányzat a Fő utca és a pódafai kataszter közötti útszakaszon tervez egy új kerékpárutat kiépíteni. Folyamatban van a kerékpársáv kialakítása a Czibók utcában, és a város mérnökei további bringás projekteken is dolgoznak. A fejünkben már számos terv van, már csak meg kell valósítani az ötleteket”

– nyilatkozta a polgármester. A polgármester elektromos autóbusztúrára invitálta az érdeklődőket, hogy mindenki megtapasztalhassa a jövő technológiáját.

A város óvodái és a szabadidőközpont a legkisebbek számára izgalmas és változatos programokkal, foglalkozásokkal készültek, amelyeknek köszönhetően a gyermekek elsajátították a tudatos, biztonságos közlekedést. Az egészség nevében jelen volt a Vöröskereszt és az Egészségügyi szakközépiskola, illetve az FCC Environment és Kuka Manó, valamint barátai ott voltak a különféle okos játékaikkal és hasznos információikkal a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban, amely mindannyiunk érdeke.

A délutáni órákban kedves kultúrműsorra szórakoztatták az érdeklődőket a Művészeti alapiskola diákjai, Kevicky Tünde növendékei a Csaplárban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »