Autogramot kért, majd agyonlőtte John Lennont

Autogramot kért, majd agyonlőtte John Lennont

Ma 41 éve, hogy New York-i otthona közelében – nem sokkal azután hogy autogramot kért tőle – 1980. december 8-án egy őrült rajongója lelőtte John Lennont, a Beatles együttes volt tagját, a rockzene történetének egyik legnagyobb hatású személyiségét.

A Liverpoolban született John Lennon kamaszkora csupa lázadás, forrongás volt. A rock and rollért rajongó fiú 16 évesen ismerkedett meg Paul McCartney-val, és együttest alapítottak. Kettejük neve és élete összefonódott, a Beatles dalain – amelyek többségét Lennon és McCartney írta és énekelte – egy nemzedék nőtt fel.

 

John Lennon, Ringo Starr, George Harrison és Paul McCartney, a Beatles együttes tagjai a Salisbury-síkságon, ahol egy klipet forgattak 1965-ben (Fotó: MTI/UPI)

A két alapító tag viszonya azután kezdett elmérgesedni, hogy Lennon megismerte Yoko Onót. A japán művésznő hatására a zenész a közélet felé fordult, a társadalmi igazságtalanságok ellen emelte fel szavát.

Hat nappal a Gibraltárban tartott esküvőjük után John Lennon és Yoko Ono ágyban fekve tartják sajtótájékoztatójukat 1969-ben (Fotó: MTI/NBK)

A Beatles 1970-ben feloszlott. John Lennon az Egyesült Államokba költözött, a hetvenes évek második felében évekre eltűnt a nyilvánosság elől, fiát nevelte. 1980-ban tervekkel és energiával telve lépett újra a közönség elé, november 17-én megjelent Double Fantasy című lemeze, interjúk sorát adta, és egy nagyszabású turnét is tervezett.

Hírdetés

1980. december 8-án kora délután egy fotózás és rádióinterjú után Lennon és Yoko stúdiófelvételre ment, majd estefelé az őket váró limuzin felé sétálva autogramkérőkkel találkoztak, akik között ott volt Mark David Chapman is.

Egy félénk fiatalember lépett a zenészhez, és arra kérte, dedikálja neki új lemezét, amit Lennon meg is tett – mint utólag kiderült, gyilkosának adott autogramot.

A pár késő este sétálni akart, ezért elküldték limuzinjukat, és gyalog mentek a lakásuk felé, a Dakota-házhoz. Chapman ekkor egy árnyékos zugból előlépett, és Lennon hátára célozva öt lövést adott le. Az első golyó célt tévesztett, de a másik négy eltalálta Lennont a bal vállán és háta bal felén.

A lövések zajára perceken belül egy rendőrautó érkezett a helyszínre, és a járőrök a mentőket meg sem várva a kórházba vitték Lennont.

A Roosevelt Hospitalban az orvosok 20 percen keresztül próbálkoztak újraélesztésével, de sérülései olyan súlyosak voltak, hogy életét nem lehetett megmenteni, a kórházban halottnak nyilvánították.

A gyilkosság híre az egész világot sokkolta, december 14-én özvegye felhívására világszerte milliók emlékeztek Lennonra tíz perc csenddel, az amerikai rádiók ez időre megszakították adásukat. Liverpoolban harmincezer, a New York-i Central Parkban több mint kétszázezer gyászoló gyűlt össze.

John Lennon utolsó lemeze, a Double Fantasy hatalmas példányszámban kelt el, és megkapta az év albumának járó Grammy-díjat.

A tettes, az akkor 25 éves Mark David Chapman fanatikus Lennon-rajongó volt. Idővel azonban egyre jobban kiábrándult bálványából, mert úgy vélte, éles az ellentét nyilatkozatai és fényűző élete között. Chapman 1980 nyarán kezdte tervezni a gyilkosságot, októberben New Yorkba utazott, de akkor meggondolta magát. December 6-án visszatért, és két nappal később, a gyilkosság napjának nagy részét pedig a Dakota-ház előtt töltötte, Lennonra várt. Délután sikerült autogramot kérnie Lennontól, még fotó is készült arról, amint aláírja a lemezt későbbi gyilkosának.

Chapmant, aki a gyilkosság után nem próbált elmenekülni, előre megfontolt emberöléssel vádolták meg. Tucatnyi pszichiáter több hónapon át vizsgálta, végül arra jutottak, hogy személyiségzavarban szenved, de beszámítható, így bíróság elé kellett állnia.

A perben bűnösnek vallotta magát, és életfogytiglanra ítélték. A börtönben elkülönítve kezelték, a rácsok mögül több interjút is adott. Az életfogytiglanra ítélt Chapman szabadlábra helyezési kérelmeit rendre elutasítják, 2022-ben kérvényezheti újra.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »