Ausztriában dolgozik, Szlovákiában öt gyereket nevel. A családi pótlék csökkentése miatt évi hatezer eurótól esnek el

Ausztriában dolgozik, Szlovákiában öt gyereket nevel. A családi pótlék csökkentése miatt évi hatezer eurótól esnek el

Nyitókép: iStockphoto

Havi két héten át időseket gondoz Ausztriában, hogy otthon öt gyermeket tudjon eltartani.

Dušan Valach Iglón (Spišská Nová Ves) él, de Bécsben dolgozik. Az osztrák időseket eredetileg a feleségének kellett volna gondoznia, de röviddel az utazás előtt kiderült, hogy az asszony az ötödik gyermeküket várja.

Dušan Valach elvégezte a szükséges kurzust, és immáron hat éve dolgozik osztrák háztartásokban: mos, főz, gyógyszereket oszt.

Először januárban hozott haza a megszokottnál jóval kevesebb pénzt – pontosan 500 euróval kevesebbet. Év elejétől ugyanis érvénybe lépett az osztrák családi pótlék kifizetésével kapcsolatos módosítás. Olyan szülőkről van szó, akik Ausztriában dolgoznak, de a gyerekeiket otthon hagyták Szlovákiában.

Az új osztrák törvény értelmében az Ausztriában dolgozó szlovákiai családok körülbelül 36%-kal kapnak kevesebb családi pótlékot. Az osztrák kormány a változtatások bevezetése során azzal érvelt, hogy Szlovákiában alacsonyabb a megélhetési költség, mint Ausztriában. Az új osztrák törvény mintegy 30 ezer szlovákiai gyermeket érint.

Dzsúsz és sült krumpli

Valach úr három gyermeke alapiskolás, két lánya egyetemista. A legkisebb fia hétéves, a felesége pedig nem dolgozik. A hétfős család nagyon szerényen él.

Hírdetés

– magyarázza.

Dušan két hetet tölt Ausztriában, ahol egy 81 éves nyugdíjast gondoz, aki önálló és járni is tud, így nem kell olyan kemény munkát végeznie, mint az előző klienseinél, akik sokszor még mozogni is alig tudtak, így Dušan cipelte és mosdatta őket.

Előtte egy biztosítóban dolgozott. Ausztriába azután utazott ki, miután kiderült, hogy a felesége az ötödik gyermekükkel várandós.

Mivel Dušan az idős férfi otthonában alszik, így a nap 24 órájában a rendelkezésére áll: reggelit, ebédet és vacsorát készít, mos, takarít, bevásárol, gyógyszereket adagol és inzulint szúr.

Hatezerrel kevesebb

Dušan Valachnak eddig átlagosan havi 1100 eurója gyűlt össze a családi pótlékból, valamint azokból jutalékokból, amit nagycsaládosként és egyedüli családfenntartóként kapott. Az új törvény szerint azonban durván csak havi 700 eurót kap. Tehát a család éves szinten 6 000 eurótól esik el.

– mondta.

Dušan beismerte, hogy a családi pótlék volt az egyik motiváció, ami miatt Ausztriába ment dolgozni.

Sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »