Ausztriában a Szabadságpárt nagyarányú győzelmet arathat az előrejelzések szerint – a nap hírei

Ausztriában a Szabadságpárt nagyarányú győzelmet arathat az előrejelzések szerint – a nap hírei

A kárfelmérés, a biztosítási ügyek rendezése lesz a következő napok, hetek feladata az árvíz levonulta után – fogalmazott a kormányszóvivő. Ausztriában a Szabadságpárt a vártnál nagyobb arányú győzelmet arathat az előrejelzések szerint. Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, ügyvéd.

A kárfelmérés, a biztosítási ügyek rendezése lesz a következő napok, hetek feladata az árvíz levonulta után – fogalmazott a kormányszóvivő. Vitályos Eszter a Kossuth rádióban azt mondta: az érintett önkormányzatok minden segítséget megkaptak, amire szükségük volt, a települések és az önkéntesek időben elkezdték a munkát, és az állami felkészülés is gyorsan történt. Kiemelte: a magyarországi árvízvédelmi beruházások bizonyítottak és hozzátette: tart a Kvassay Jenő-terv felülvizsgálata, ami hamarosan a kormány elé kerül.

Folytatódik az ingyenes laptopprogram az iskolák 5., 9., és a hatosztályos gimnáziumok 7. évfolyamán, az igényléshez csak regisztrálni kell. Az elmúlt években több mint 450 ezer laptopot igényeltek és kaptak a családok, az idén ez további 100 ezer laptoppal egészül ki. A notebookokat a szülő, a gondviselő igényelheti október 7-ig.

Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István elmondta: 317 településre újabb 6 ezer fát szállítanak, ezzel 56 ezerre nő a kezdeményezéssel elültetett fák száma.

Dömötör Csaba helyére Hidvéghi Balázs érkezik a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkáraként – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. A személyi változásra azért kerül sor, mert Dömötör Csaba októbertől a kormánypártok európai parlamenti képviselőjeként dolgozik. Hidvéghi Balázs korábban a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőjeként, országgyűlési képviselőként is dolgozott.

Hírdetés

Nyilatkoznia kell az Európai Néppárt vezetőjének arról, hogy fenntartják-e Magyar Péter mentelmi jogát – közölte a Fidesz európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán. Deutsch Tamás hangsúlyozta: szabálytalan lenne, ha Manfred Weberék megvédenék a Tisza Párt elnökét. Korábban Magyar Péter arról tájékoztatott, hogyha Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez azonnal lemond mentelmi jogáról. A héten Polt Péter legfőbb ügyész Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta egy fővárosi szórakozóhelyen történt incidens miatt.

Ausztriában a radikális jobboldali Szabadságpárt a vártnál nagyobb arányú győzelmet arathat az előrejelzések szerint. Az Exit poll szerint a voksok 29,1 százalékát kaphatja a Herbert Kickl vezette Szabadságpárt, a második helyen a Karl Nehammer kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt áll a szavazatok 26,2 százalékával. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt a szavazatok 20,4 százalékát tudhatja magáénak. Az exit poll szerint a liberális NEOS 8,8 százalékot, míg a Zöldek 8,6 százalékot szereztek.

Megtalálták a Hezbollah vezetőjének holttestét a romok között Bejrútban. A libanoni síita szervezet megerősítette, hogy az izraeli támadásokban meghalt Haszan Naszrallah egyik helyettese, Ali Karaki is. Iránból érkezett jelentések szerint egyelőre azért késik a válasz a Hezbollah vezetőjének likvidálására, mert Teherán elsődleges prioritása jelenleg a Hezbollah újjáépítése, így Naszrallah utódjának megtalálása, új parancsnokok hálózatának felépítése.

Hasszan Naszrallah likvidálása megváltoztathatja az erőegyensúlyt a Közel-Keleten – jelentette ki az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu szükséges lépésnek nevezte a Hezbollah vezetőjének megölését, amely szerinte elősegíti a Hamász által a Gázai övezetbe hurcolt túszok visszatérését is.

Egy amerikai és egy orosz űrhajóssal a fedélzetén útnak indult a SpaceX Dragon űrhajója a Nemzetközi Űrállomásra. A küldetést a Helene hurrikán miatt kellett elhalasztani több nappal. Az eredetileg 4 tagú legénység létszámát azért csökkentették kettőre, hogy a műszaki problémák miatt korábban az űrállomáson rekedt két asztronauta visszatérhessen a Földre. A Dragon legénysége a következő hónapokban egyebek mellett a szupernova-robbanások fizikáját, valamint a hosszú űrutazások sejtekre gyakorolt hatását tanulmányozza.

Elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Az ügyvédnél két éve diagnosztizálták az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséget. Karsai Dániel Sulyok Tamás köztársasági elnökkel és Novák Katalin korábbi államfővel is személyesen találkozott az aktív eutanázia ügyében. Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról írt, hogy megrendítő betegsége során tanúsított magatartása miatt is az alkotmányjogász az emberi méltóság kiemelkedő képviselője volt. Halál híréről a Momentum, a DK és az LMP t is megemlékezett. Karsai Dániel 47 éves volt.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »