Ausztriában a legjobb afgánnak lenni

Ausztriában a legjobb afgánnak lenni

A származási országokat tekintve az afgánok részesülnek a legnagyobb hányadban Ausztriában a menedékkérők számára megállapított alapellátásból – derült ki az APA osztrák hírügynökség által csütörtökön ismertetett statisztikai adatokból. Az országban összesen 51 109-en jutnak olyan alapellátáshoz, amely lényegében a menedékkérő, a kiegészítő védelemre jogosult és a frissen elismert menekültstátuszú emberek lakhatási és élelmezési költségeit hivatott fedezni.

Ilyen címen 21 905 afgán jut támogatáshoz az osztrák államtól. A második legnépesebb csoport – igaz jelentősen lemaradva – az iraki (7441), harmadik pedig a szíriai (3495) menedékkérőké. Annak ellenére, hogy a szíriaiak vezetik a menedékkérelmi statisztikákat, az osztrák alapellátásban részesülő afgánok magas számarányának magyarázata egyrészt abban rejlik, hogy az afgánok gyakrabban kapnak úgynevezett kiegészítő védelmet, ami feljogosítja őket ezekre a szolgáltatásokra. Másrészt az afgán állampolgárok menedékkérelmi eljárása időigényesebb szokott lenni szíriai társaiknál.

A szóban forgó kiegészítő védelem azoknak jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekültnek, azonban számukra az esetleges halálbüntetés vagy más jellegű önkény miatt mégis veszélyes lehet visszatérni a származási országba.

Hírdetés

A statisztika alapján az is elmondható, hogy az ellátásban részesülők száma az egy évvel ezelőttihez képest 20 ezer fővel csökkent. Tavaly még 70 293-an voltak, míg 2016-ban 90 ezren. A menedékkérők területi megoszlása sem egyenletes. Az alapellátásban részesülők több mint egyharmada él Bécsben, vagyis 17 598-an. Az osztrák főváros ezzel az országon belüli elosztási kvótákat 160 százalékkal túlteljesíti.

MTI

The post Ausztriában a legjobb afgánnak lenni appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »