Ausztriában a fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki

Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki – áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.

A keleti tartományokban – mindenekelőtt Burgenlandban és Bécsben – inkább a brit variáns, míg nyugaton – elsősorban Tirolban – a dél-afrikai variáns jelenléte a meghatározó.
   
Ausztriában a napi új megbetegedések száma egy hete, ha nem is ugrásszerűen, de növekszik. Egyelőre a szakemberek sem tudják egzakt módon meghatározni, hogy ennek oka az agresszívebb vírusmutációk terjedésében, a három héttel ezelőtti lazításokban vagy éppen az elvégzett koronavírus-tesztek megnövekedett számában keresendő. Valószínűsítik, hogy mindhárom tényező együttes hatása érvényesül, ezért fokozott figyelmet fordítanak a járványgörbe további alakulására, és ajánlásaikat ennek függvényében teszik meg a kormánynak.
   
A jelentésben pozitív jelzővel illetik az idősotthonok lakóinak átoltottságát, ezzel szemben a 60 és 80 év közötti korosztály immunizálásának mértéke a nagyon csekély besorolást kapta.
   
Arra is figyelmeztetnek, hogy a járványgörbe drasztikus emelkedése esetén az intenzív osztályok túlterhelése fenyegethet.

Hírdetés

Az Ausztriában jelenleg 138,1-en álló mutató, az úgynevezett 7 napos megbetegedési átlag – amely százezer lakosra vetített heti átlagot jelent – alapján az előrejelzés közepesen kockázatosnak ítéli a helyzetet a korházak intenzív osztályaira nézve. Ezért a bizottság azt javasolja a tartományoknak, hogy tegyenek előkészületeket az intenzív osztályok kapacitásainak növelésére.
   
Ausztriában az elmúlt 24 órában 2093 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 454 860 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1285, az intenzív kezelésre szorulók 258-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 22-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8515-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 427 257.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »