Ausztria tiltakozik a magyar határellenőrzések ellen

Ausztria tiltakozik a magyar határellenőrzések ellen

A magyar hatóságok jogtalan határellenőrzést folytatnak az osztrák-magyar határszakaszon – jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az osztrák közszolgálati televízió (ORF) kedd késő esti műsorában.

 

Az ORF beszámolója szerint kedden az osztrák és a magyar hatóságok egyaránt ellenőrizték az Ausztriába és a Magyarországra beutazókat, ezért délután hatalmas torlódás alakult ki egyes határátkelők mindkét oldalán.

 

A magyar-osztrák határszakaszon nincsen schengeni határ, Magyarország teljesen jogtalanul végez ellenőrzést – mondta a belügyminiszter, és arról is beszélt, hogy emiatt bekérette a bécsi magyar nagykövetet.

 

A Kurier című osztrák lap szerdai száma arról számolt be, hogy a Magyarország felé tartóknak kedden három órát kellett várakozniuk a hőségben, mintegy harminc kilométeres sor alakult ki, és időközben a kerülőutakon – például a B10-es úton – is zsúfolt lett a forgalom.

 

Ausztria felé napok óta hosszú kilométereken torlódnak a teherautók, előfordult, hogy a sor hossza a húsz kilométert is meghaladta, hatórás várakozással.

 

Nőtt a feltartóztatott migránsok száma az osztrák oldalon

 

A burgenlandi rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tartományban hétfő óta intenzív és szigorított határellenőrzést folytatnak, mert egyre több migránst tartóztattak fel, a számok már a tavalyi időszakhoz hasonló méreteket öltöttek, egyre többen érkeztek Ausztriába.

 

A burgenlandi rendőrség mintegy 160 munkatárssal és a hadsereg segítségével látja el a határ menti szigorított ellenőrzést. A Kurier beszámolója szerint hétfő óta 26 menekültet fogtak el. A lap arról is írt, hogy a határellenőrzést a magyar hatóságok nem jelentették be, és jelenleg megbeszélés folyik a két ország illetékes minisztériuma között a kialakult helyzetről.

 

Az osztrák migránskvóta több mint felét már májusig kihasználták

 

Gernot Gasser burgenlandi katonai parancsnok az ORF-nek úgy nyilatkozott, hogy hetente nagyjából 300 menekültet tartóztatnak fel a tartományban, jellemzően Nezsider (Neusiedl am See) járásban. Tájékoztatása szerint számos alkalommal a határon történik a rajtaütés, azonban előfordul, hogy már Ausztria területén kapják el a migránsokat, így nem tudják, mi módon érkeztek az országba.

 

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint naponta mintegy kétszázan nyújtanak be menedékkérelmet Ausztriában. A kormány 37 500-ben határozta meg azon menekültek számát, akiknek menedékkérelmi eljárása elindulhat idén Ausztriában. Májusig mintegy 20 ezer, vagyis nagyjából fele annyi menekültügyi eljárás indult meg, mint a befogadásra meghatározott felső korlát.

 

MTI

Nyitókép: Estiujsag.hu


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »