Ausztria ráteszi a kezét Hitler házára

Az osztrák kormány tervei közt szerepel, hogy megszerzi Adolf Hitler szülőházát, így kívánja elejét venni annak, hogy náci szimpatizánsok zarándokoljanak Braunau am Innbe – írja a BBC.

Többéves vita lezárásának eredményeként született a jelenlegi döntés, mivel az épület már jó ideje a neonácik érdeklődésének középpontjában áll.

Az ingatlant 1972 óta bérli tulajdonosától a kormány, amelyben korábban fogyatékkal élőknek nyújtottak elhelyezést, ám az osztrák kormány és a tulajdonos között kipattant vitát követően, 2011 óta az ingatlan üresen áll.

A tervek szerint az osztrák kormány kártalanítási ajánlatot kínál a tulajdonosnak, és olyan törvényi eljárást kíván bevezetni, amellyel az osztrák állam tulajdonába kerülhet az ingatlan. A kormány hozzáteszi, a kisajátítás az egyetlen járható út, hogy elkerüljék azt, hogy a náci szimpatizánsok zarándokhelye legyen az ingatlan. Mindenesetre az még nem dőlt el, miképp hasznosítják az épületet.

A helyiek hozzáteszik: annak ellenére, hogy a házon nem jelzi felirat, Adolf Hitler 1889 áprilisában itt született, mégis sok szimpatizáns bukkan fel a környéken. Egy kőbe vésett írás utal áttételesen csak a Führer személyére: „Soha többé fasizmus. Milliók halála emlékeztet erre.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »