Ausztria nem vágyik a holnapután szakembereire: további nyolcvan rendőrt vezényel a Brenner-hágóra

Ausztria további nyolcvan rendőrt és kiszolgáló személyzetet vezényel a Brenner-hágóra, hogy megerősítsék a járőrözést az Olaszország felől növekvő számban érkező regisztrálatlan "menekültek" feltartóztatására – közölte vasárnap este Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

"Szemlátomást a migránsok itt-ott át tudnak jutni a Brenneren, néha egy sem érkezik, máskor pedig öten, heten vagy tízen jönnek" – mondta Wolfgang Sobotka, aki szerint kis számban menedékkérők is akadnak köztük.

"Ezért megfelelő intézkedéseket foganatosítunk mindenütt a Brenner térségében" – tette hozzá. A belügyminiszter szerint harminc rendőr érkezik Tirolból és ötven máshonnan Ausztriából, hogy megkezdjék a fokozott határellenőrzést, feltartóztassák a vonattal, busszal vagy személygépkocsival érkező illegális határsértőket. Felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti ünnepek idején elkezdett ismét növekedni az illegális határátlépések száma, míg korábban csökkent.

Sobotka tagadta, hogy az intézkedésnek bármi köze lenne az ausztriai elnökválasztáshoz, amely második, vasárnapi fordulójában fej-fej mellett végzett Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 51,9 százalékkal és Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt, akik a voksok 48,1 százalékát kapta. Végleges eredmény csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható.

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz-osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy jelen pillanatban nincs ok a határellenőrzés életbe léptetésére a Brenner-hágón, mert "az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben".

A határellenőrzés és az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is hevesen ellenezte. Az EU előző nap, csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a betolakodók áradata a legnagyobb volt – de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő "szélsőjobboldalnak" tett engedményként értékelték a választások előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten katasztrofálisnak minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

Osztrák elnökválasztás: a hivatalos előzetes eredmények szerint a szabadságpárti jelölt vezet

A "holnapután szakembereinek" 80 százaléka nem rendelkezik Németországban elfogadott képzettséggel

Szokás szerint rátámadtak a rendőrökre az Európa elárasztását követelő anarchisták a Brenner-hágónál

Juncker katasztrófaként élné meg, ha Ausztria lezárná az inváziós had előtt a Brenner-hágót

Gázálarcot kaptak az olasz városok utcáin szolgáló katonák

A migránsinváziót óhajtó hippiaktivisták most is kakaskodtak a rendőrökkel a Brenner-hágónál

Az olaszoknak nem tetszene, ha Ausztria visszaállítaná a határellenőrzést a Brenner-hágón – hisz nincs is "menekült"invázió


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »