Ausztria nem emel falat az Olaszországgal közös határon

MTI nyomán

Ausztria nem emel falat Olaszországgal közös határán – Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerint erről biztosította őt oszták kollégája, Wolfgang Sobotka kettejük csütörtöki római tárgyalásán.

A megbeszélésén a két ország határán álló egyik átkelőhely, a Brenner-hágó osztrák oldalán a migránsáradat miatt tervezett határellenőrzésről volt szó. A több órás tárgyalás után az olasz belügyminiszter külön sajtótájékoztatót tartott – miközben Wolfgang Sobotka Ausztria római nagykövetségén nyilatkozott az újságíróknak.

Angelo Alfano kijelentette:

“sikerült elkerülni a válság kialakulását az Ausztriával fenntartott viszonyban. Az osztrák belügyminiszter arról biztosított, hogy semmilyen falat nem emelnek, csak előkészületi munkák folynak. A határzár mindkét ország számára káros lenne, a kerítésépítés felesleges pénzkiadás”.

A politikus hozzátette, Ausztriának nincs oka az általa tervezett határzár bevezetésére. Hangsúlyozta, a közös határszakaszon áthaladó jármű- és teher-, valamint személyforgalom szabad mozgásának megszüntetése “hatalmas károkat” okozna. Alfano szerint Sobotka arról biztosította, hogy Ausztria “nem emel falat” a Brenner-hágónál, “csak előkészületi munkák folynak arra az esetre, ha vészhelyzet alakulna ki”, de “Olaszország nem ijed meg egy határellenőrzési ponttól”.

Angelino Alfano bejelentette, hogy Olaszország tovább erősíti a területéről Ausztria felé tartó migráció ellenőrzését és ennek érdekében az olasz és az osztrák hatóságok mindennapos kapcsolatban állnak majd. A kapcsolattartásra Alfano Giovanni Pinto prefektust, az olasz belügyminisztérium egyik migrációs felelősét nevezte ki.

Sobotka, akinek minapi kinevezése után első külföldi útja Rómába vezetett, kijelentette: az osztrák intézkedések esetében “határellenőrzésről van szó, nem emelünk falat, sem sorompót”. Hangsúlyozta, hogy bécsi információk szerint 200 ezer és 1 millió közötti tömeg áll készen a líbiai partokon indulásra és ezek az emberek “gazdasági migránsok”.

Ausztria szükség esetén határellenőrzést végez forgalomlassítással. Sobotka az Ausztria és Magyarország között már bevezetett határellenőrzést hozta fel példaként, hangsúlyozva, hogy ez sem akadályozza a közlekedést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »