Ausztria nem emel falat

Ausztria nem emel falat

Ausztria nem emel falat az Olaszországgal közös határon a Brenner-hágónál, jelentette be az osztrák belügyminiszter. Ugyanakkor folytatja az ellenőrzés szigorítását célzó intézkedéseket: ellenőrzőpontokat állít fel, és felkészül a forgalom lassítására. Bécs attól tart, hogy Líbiából több százezer migráns indulhat meg Olaszország, majd Ausztria felé a jobb élet reményében.

Olasz lapértesülések szerint Ausztria emellett négyméteres falat is felhúzna a Brenner-hágónál, és kerítést építene a két ország közötti alpesi erdőkben is.

A falépítést az osztrák belügyminiszter cáfolta, miután beszélt olasz kollégájával.

„A hírekkel ellentétben nem lesz fal a határon, és nem lesz lezárás sem. Csak az ellenőrzéseket növeljük azáltal, hogy lassítjuk a közlekedést, ha ez szükséges” – mondta az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Sobotka.

Ausztria csak abban az esetben tenne radikálisabb lépéseket, azaz csak akkor zárná le a Brenner-hágót, ha tömegesen indulnának el a migránsok Olaszországból Ausztria felé.

Ilyen veszély jelen pillanatban nincs. Sőt, Róma szerint az Olaszországból Ausztriába távozó migránsok létszáma történelmi minimumra süllyedt. Az olasz kormány szerint a hágó szabad átjárhatóságát fenn kell tartani.

„Azon dolgozunk, hogy megőrizzük az átkelés lehetőségét a Brennernél. Erőfeszítéseink eddig meghozták az eredményt. Tisztázni akartuk a dolgokat, és el akarjuk kerülni a krízist Ausztriával” – közölte Angelo Alfano olasz belügyér.

Az elmúlt hetekben többször is tüntettek radikális baloldali csoportok a szabad átjárás fenntartása mellett. A tiltakozások összecsapásokba torkolltak.

Az elnökválasztás első fordulóját fölényesen megnyerő radikális osztrák jobboldal viszont a határ jobb ellenőrzését, valamint a bevándorlás korlátozását követeli. Attól tartanak ugyanis, hogy az afrikai migránsok Olaszországon keresztül próbálnak majd bejutni Ausztriába.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »