Ausztria nem áll le: már Tarvisiónál is le akarja zárni a határt

Ausztria nem áll le: már Tarvisiónál is le akarja zárni a határt

Valóra válnak az aggodalmak, Ausztria Tarvisiónál is le akarja zárni a határt – nyilatkozott Renato Carlantoni az olasz-osztrák határnál levő Tarvisio polgármestere csütörtökön. Egy osztrák illetékes ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy hamarosan az osztrák-olasz határszakasz nyugati részén is végeznek majd határellenőrzést.

Rendkívüli helyzet esetén a Brenner-hágónál az osztrák-olasz határ teljes lezárása is elképzelhető – jelentette be az osztrák védelmi miniszter. – Fotó: EPA/JAN HETFLEISCH

A tarvisiói polgármester közölte, hogy az osztrák belügyminisztérium delegációja a szintén határváros Arnoldsteinben “helyszini szemlét” tartott. Renato Carlantoni elmondta, eddigi aggodalmaik valóra váltak, a bécsi kormány által bejelentett határzár Tarvisiót is elérte.

Helyi információk szerint az osztrákok első lépésben visszaállítanák a határellenőrzést, rendőrségi posztot hoznak létre az Arnoldstein-Tarvisio határátkelőnél – az itt áthaladó autósztrádán és országúton is -, valamint azonosító-központot létesítenek a migránsok regisztrálására és esetleges visszafordítására.

Visszafordítják az Olaszország felől érkező menekülteket

“Ha a hírek igaznak bizonyulnak, Ausztria visszafordítja a hozzá Olaszországból belépő menekülteket, miközben ellenkező irányban szabadon átengedi Olaszországba az Ausztriából érkező menekültkérőket. Tehát nekünk is az osztrákokhoz hasonlóan kell majd eljárnunk” – mondta Renato Carlantoni.

Adatai szerint év eleje óta több mint ezerhétszáz menekült érkezett Ausztriából Olaszországba, kilencven százalékuk vonaton, és közülük az olasz hatóságok 450-et toloncoltak vissza, mivel Ausztriában vagy más EU-tagállamban már menekültkérelmet adtak be. “Ha ennyien jöttek a télen, képzeljük, mi történhet nyáron. Ha jól láton, Ausztria Schengen felfüggesztését fontolgatja de ez Európa veresége lenne” – hangsúlyozta Tarviso polgármestere.

Már építik a határzárat a Brenner-hágónál

Ausztria az idei év elején jelentette be, hogy az Olaszországgal közös határátkelőknél, így a Brenner-hágónál is szigorítja az ellenőrzést az Olaszországból érkező illegális bevándorlók feltartóztatására. A Brenner-hágónál a héten megkezdődött a határzár megépítése, amelynek nyáron kell működésbe lépnie.

Osztrák adatok szerint 2015-ben 27 ezer migránst lépett át Olaszországból Ausztriába. Bécs attól tart, hogy idén nyáron 300 ezer bevándorló érkezhet az olasz partokra, akik északi irányba indulnak el.

Tiltakoznak az olaszok

Olaszország kezdettől fogva tiltakozott az osztrák határzár ellen, amelyet Róma nem tart megoldásnak sem humanitárius, sem gazdasági szempontból a határátkelőkön áthaladó jármű- és áruforgalom akadályoztatása miatt.

A karintiai rendőrség illetékese mindezzel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte, hogy hamarosan  az osztrák-olasz határszakasz nyugati részén is végeznek majd határellenőrzést. A karintiai Thörl-Maglern település közelében tervezett határellenőrzés szúrópróba szerű lesz, attól függően, hogy érkeznek-e menekültek a szóban forgó határszakaszhoz – jelentette ki.

Tizenkét ponton tervezek határellenőrzést

A rendőrségi illetékes arra is kitért, hogy a spielfeldi határirányítási rendszerhez hasonlatos átkelőpont tervét már kidolgozták, ezért amennyiben szükséges, ennek a kialakítását is elkezdik majd.

Az osztrák belügyi tárca korábbi közlése szerint a stájerországi Spifeldnél lévő határirányítási rendszeren túl további 12 ponton terveznek bevezetni menekültek beléptetését irányító határellenőrző rendszert. A karintiai Thörl-Maglern településnél kiépítendő átkelőpont szerepelt a minisztérium korábban közzétett listáján.

Ezen túl a burgenlandi Miklóshalmánál (Nickelsdorf) és Rábakeresztúrnál (Heiligenkreuz) valamint a tiroli Brenner-hágónál tervezik a hatóságok, hogy irányítottan léptetik majd át a menekülteket. A stájerországi Bad Radkersburgnál és Langeggnél, a karintiai Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel), Lavamünd, valamint a Bleiburg és Grablach települések közötti szakaszon, a tiroli Sillian és Nauders településeknél, valamint a tiroli Brenner-hágó egy másik érintett szakaszán alakítanak ki még átengedőpontot.

MTI

The post Ausztria nem áll le: már Tarvisiónál is le akarja zárni a határt appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »